Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

14 prester måtte slutte

14 prester i Chile har måttet slutte i jobbene sine. De skal ha vært med i en gruppe som drev med overgrep.

En stor skandale med seksuelle overgrep er oppdaget i Chile. 14 prester har måttet slutte i jobbene sine.

– 14 prester får ikke lenger utføre sine plikter. Prestene har vært med på noe kriminelt både i og utenfor kirken. Det sier en person fra biskopens kontor i byen Rancagua.

Prestene var en del av en gruppe kalt «familien». De har utført begått seksuelle overgrep mot unge og barn. Det sier Elisa Fernandez. Hun er medlem av kirken. Det sa hun til TV-kanalen Channel 13 i forrige uke.

Gruppen har vært sammen om å skjule overgrepene. De startet for over ti år siden, sa en prest i det samme TV-programmet. Prestene skal blant annet ha brukt sosiale medier. Slik kontrollerte de hvordan de kommuniserte med ofrene sine.

Sparkingen kommer etter en stor skandale med overgrep i landet.

Vatikanet har skrevet en 2.300 sider lang rapport. Informasjon fra rapporten begynte å bli kjent for en måned siden. Her anklaget Pave Frans flere biskoper. Han mente de ødela bevis for seksuelle overgrep mot barn. Prestene skal også ha forsøkt å presse etterforskere. De prøvde å få dem til å komme med mildere siktelser, ifølge anklagene fra paven.

Medlemmer av den katolske kirken som hadde oppført seg umoralsk, ble flyttet. De ble overført til andre bispedømmer. Det var for å gjøre situasjonen mindre alvorlig, ifølge rapporten.

Rapporten er en av de mest alvorlige fra Vatikanet om overgrep. Pave Frans har sagt at hele kirken i Chile har ansvar. Sakene om overgrep har vært behandlet veldig dårlig. Folk har sluttet å stole på kirken etter det som har skjedd.

Det er til sammen 31 biskoper i Chile. Fredag sa alle sammen at de er villige til å slutte på grunn av skandalen. Pave Frans kan velge om han vi si ja til det, si nei, eller utsette å bestemme noe.

– Ingen kan komme seg unna og legge problemet over på andres skuldre, skriver Pave Frans i rapporten.

Den chilenske kirken kan ikke dømmes etter lover som gjelder vanlige folk. Det har gjort at flere har unngått straff. Og at slike saker skjules. Det mener flere.