Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– 200 år med arbeid er tapt

Brannen har ødelagt Brasils nasjonalmuseum. – En kulturell tragedie, sier direktøren.

Brannen startet søndag kveld. Det 200 år gamle nasjonalmuseet blir spist opp av flammene. I det svære bygget har Brasil samlet nesten hele sin historie. Bygget rommet mer en 20 millioner ting, ifølge kanalen BBC.

– Dette er en trist dag for alle brasilianere. 200 år med arbeid, forskning og kunnskap er tapt, sier president Michel Temer på Twitter.

– En kulturell tragedie, sier museets direktør til den brasilianske kanalen TV Globo.

Museet ligger i den største byen Rio de Janeiro. Bygget ble opprinnelig brukt av de kongelige da Brasil var koloni under Portugal.

Ingen mennesker skal ha blitt skadd. Men mye viktig er tapt, skriver amerikanske Cnet. Blant annet er en 12.000 år gammel fossil ødelagt. Fossilen er av det eldste mennesket som er funnet i Brasil. Arkivet til museet skal også være helt ødelagt.

 

 

– Jeg er forferdet og sint, sier Luiz Duarte til TV Globo. Han er en visedirektør ved museet. Duarte sier at museet har kjempet i årevis for å få nok penger til driften.

Flere nevner Brasils dårlige økonomi og politiske kaos når de snakker om brannen. Doktor Ana Lucia Arujo la ut bilde av en graf på Twitter. Den viser hvor mye penger som er kuttet fra budsjettet til museet. 

– Regjeringen kutter i støtten overalt. Det sørger for at nasjonal arv, forskning og utdanning blir ødelagt på rekordtid, skriver Arujo på Twitter.

Årsaken til brannen er fortsatt ukjent. Brannfolk sliter med å få tak i nok vann til slukkingen, ifølge Cnet.