Verden

Kjemper for Amazonas

Regjeringen i Peru vil gjøre det enklere å hente ut olje og hogge tømmer i Amazonas-jungelen. Men indianerne kjemper imot.

Regjeringen i Peru vil at firmaer som olje-selskap skal få bruke 72 prosent av regnskogen. Indianere i Peru protesterte mot de nye lovene. Indianerne har rett til å bruke jorden, mener de.

– Regjeringen ønsker mer handel med land som USA. De vil tjene på at utenlandske firmaer lager gruver og leter etter olje. Flere og flere utenlandske firmaer har kommet til Peru de siste årene, sier Camila Gianella. Hun er fra Peru og jobber på forsknings-senteret Christian Michelsens institutt.

400.000 indianere bor i jungelen i Peru. De nye lovene tok ikke hensyn til rettighetene til urfolkene, mente indianerne. Mange tusen av dem demonstrerte mot myndighetene. Indianerne stengte veier og elver. De hindret også et olje-selskap i å jobbe i jungelen.

– Hvis indianerne for eksempel mister retten til å bruke elvene, vil de ikke ha noe sted å fiske. Indianerne mener også at mer leting etter olje vil forurense regnskogen. Tømmerhogst, gruver og store gårder vil ta bort mye skog og land, sier Gianella.

Den peruanske presidenten gikk først mot indianerne.
– Urfolkene vil stanse Peru. De vil ikke at peruanerne skal få nyte godt av gassen og oljen under jorda, sa president Alán Garcia.

Både indianere, menneskeretts-grupper og fagforeninger demonstrerte. For tre uker siden ble minst 60 mennesker drept da politi og demonstranter begynte å slåss. Nå har Perus regjering ombestemt seg. Lovene fjernes. Indianerne og politikerne skal snakke sammen. En komité skal se om de kan lage en ny lov.

– Indianerne var tidligere ikke samlet og hadde lite informasjon om hva som skjedde. Nå har det endret seg, og de jobber med politikken i Peru. Skal det bli ro i landet, må indianerne se at regjeringen tar dem på alvor. De må få rettighetene sine i den nye loven, og se at regjeringen holder det den lover, sier Gianella.

Flere peruanere mener at regjeringen har gjort mange feil i denne saken. De snakket ikke med indianerne før de laget nye lover. Yehude Simon er statsminister i Peru. Simon har allerede sagt at han slutter i jobben når uroen i landet er over.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 24, 25.juni 2009.

Siste utgave

På forsiden nå