Verden

– Fortjener ikke fredsprisen

USAs president Barack Obama fortjener ikke Nobels fredspris. Det mener to av tre amerikanere.

Bare 26 prosent mener at den amerikanske presidenten fortjener fredsprisen. 66 prosent mener at han ikke har gjort seg fortjent til prisen. Det viser en meningsmåling. Den er laget av et universitet i USA.

Det har skjedd mye siden Obama ble tildelt prisen. Barack Obama har blant annet doblet antallet amerikanske soldater i Afghanistan. Det vil være rundt 100.000 amerikanske soldater i landet om noen måneder.

Mange reagerer på at Obama får Nobels fredspris. Dette er Obama klar over. Derfor kommer han til å snakke om dette i sin takketale under prisutdelingen.

– Vi vil ta opp det mange undrer seg over. Nemlig at utdelingen av prisen kommer samtidig som han sender flere soldater til Afghanistan, sa en talsmann for Obama mandag.

Paul Kawika Martin er leder for den amerikanske fredsorganisasjonen Peace Action. Han mener det er for tidlig å gi fredsprisen til Obama.

– Alfred Nobel sa at prisen skulle gå til folk som hadde bidratt til å minske antallet soldater i krig. Her har vi en president som øker antallet soldater i krig, sier Martin. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Barack Obama har bare vært president i åtte måneder. Mange har kritisert Nobel-komiteen. De mener Obama ikke har gjort nok for freden i verden etter såkort tid. Også medlemmene i komiteen var uenige.

Hva mener du?

Siste utgave

På forsiden nå