Verden

Trøbbel for Toyota

Bilprodusenten Toyota må reparere 8 millioner biler over hele verden. Flere har dødd på grunn av feil med bilene.

Toyota er verdens største bilprodusent. De har solgt biler med feil i flere år. Flere bilmodeller har feil med gass-pedalen. Den henger seg opp. Dermed kjører bilen med full gass uten at sjåføren får stanset.

Det er også funnet feil på bremsene til Toyota Prius. Toyota Corolla undersøkes for feil med styringen. 8 millioner biler fra Toyota må repareres. Det kalles tilbakekallinger.

Fem mennesker er døde i USA på grunn av feilen med gass-pedalen. Det tar myndighetene svært alvorlig.
Derfor har Kongressen bedt sjefen for Toyota komme til USA. Det er japanske Akio Toyoda. Toyoda møtte Kongressen i USA i forrige uke.

– Alle Toyota-bilene har mitt navn. Når bilene skades, er det som om det skjer meg. Jeg ønsker mer enn noen at Toyotas biler skal være trygge. Og at kundene våre føler seg trygge når de kjører bilene våre, sa Toyoda før høringen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Toyoda ba om unnskyldning for at selskapet ikke hadde tatt problemene på alvor.
LES MER HER: – Visste om feilen

Ray LaHood er samferdsels-minister i USA. Han sa at folk burde slutte å kjøre Toyota.
Flere har kritisert USAs regjering for hvordan de har behandlet Toyota.
– LaHood oppfører seg som han er direktør i General Motors (GM) eller Chryslers. Han ødelegger Toyota, sier Rush Limbaugh. Han jobber som radiovert i USA. GM og Chrysler er amerikanske bilmerker.
Amerikanske myndigheter eier deler av bilprodusentene GM og Ford. Guvernørene mener det kan være årsaken til at myndighetene gjør så mye ut av Toyotas problemer.
Feilen med bilene har ført til store problemer for Toyota. Tilbakekallingen vil koste Toyota nesten 12 milliarder kroner. Selskapet er blitt
177 milliarder kroner mindre verdt.

Toyota har flere fabrikker i USA. De gir jobb til mange mennesker. Fire guvernører har skrevet brev til den amerikanske Kongressen. De har klaget på regjeringens uttalelser og raske handlinger.

I Norge skal 30.000 Toyotaer tilbakekalles.

– Feil på biler er ikke noe uvanlig. Det sier Audun Bergerud til Klar Tale. Han er teknisk konsulent i Norges Automobil-Forbund (NAF). Han tror at noe av årsaken til at mediene skriver mye om Toyota, er at de har solgt så mange biler.
– Men mange bilprodusenter må tilbakekalle biler for reparasjon. For tiden gjelder det Honda, Nissan, Peugeot og Citroën, forteller han.

Selskapet GM må tilbakekalle 1,3 millioner biler. De har en feil med styringen. Det har ført til ulykker, skriver nyhetsbyrået Reuters.

BILDESPESIAL: På bilmessen i Geneve i Sveits, vises det fram 1.000 nye biler.
Også fra Toyota. SE MER HER: Lyst på ny bil?

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå