Verden

Frykter stort utbrudd

Det kan komme et nytt og mye kraftigere vulkan-utbrudd på Island.

Vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull på Island har våknet til liv. Natt til søndag hadde den et utbrudd. Vulkanen ligger 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik. 600 mennesker bor nær vulkanen. De ble evakuert. Utbruddet har laget en sprekk på 500 meter i breen rett ved.

Mandag var det fortsatt aktivitet etter utbruddet. En dampsky stiger fortsatt opp fra sprekken. Den strekker seg 4 kilometer opp i lufta. Det har ført til at fly må legge om kursen for å ikke fly over Island.

Geologene frykter at det vil komme et større og kraftigere utbrudd i vulkanen Katla. Den kan lage større skader.

– Eyjafjallajökull kan knapt røre på seg uten at Katla vil være med. Det er derfor svært viktig at vi nå følger nøye med på det som skjer, sier Pall Einarsson. Han er geofysiker.

Et utbrudd i vulkanen Katla kan føre til stor issmelting på Myrdalsjökull. Det er isbreen som ligger på toppen av vulkanen Katla. Det kan føre til kraftig flom. 300 mennesker bor i området.

Tre ganger tidligere har det kommet utbrudd fra Katla etter utbrudd fra Eyjafjallajökull. Som oftest kommer disse utbruddene først noen måneder senere.

Det siste store utbruddet i Katla skjedde i 1918. Katla regnes som Islands farligste vulkan. Det er ikke registrert noen tegn til et nytt utbrudd. Men det skjedde heller ikke før utbruddet i Eyjafjallajökull.

– Vi overvåker Katla nøye. Det er ingenting som tyder på at det er noe på gang der nå, sier professor Magnus Tumi Gudmundsson.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå