Verden

Verdens ledere sørget sammen

Polens president Lech Kaczynski ble begravet søndag. Flere hundre tusen mennesker fulgte ham til graven.

Sirener og kirkeklokker over hele Polen markerte begravelsen søndag. Kaczynski ble gravlagt sammen med sin kone Maria. Det skjedde i Wawel-katedralen i Krakow. Maria Kaczynski døde også i flyulykken. 97 personer vaar ombord i flyet som styrtet i Russland. Ingen overlevde.

LES MER HER: Polen sørger

Utenfor katedralen fulgte rundt 50.000 mennesker begravelsen. 50.000 andre mennesker samlet seg på hovedtorget i gamlebyen i Krakow. I London møtte flere tusen mennesker opp på Trafalgar Square. De fulgte begravelsen direkte på en stor TV-skjerm.

Kaczynski var på vei til en markering av Katyn-massakren da flyet hans styrtet.

Rundt 22.000 polakker ble drept av styrker fra Sovjet. Det skjedde for 70 år siden i Katyn-skogen. Den ligger nær Smolensk i Russland. Massakren har ført til at Russland og Polen har hatt et dårlig forhold.

Stanislaw Dziwisz er erkebiskop av Krakow. Han håpte Russland og Polen vil snakke bedre sammen.

– For 70 år siden førte Katyn-massakren to folk fra hverandre. Sannheten om drapene ble skjult. Det førte til at vonde sår ikke fikk gro, sa erkebiskopen under begravelsen.

Minne-markeringen i Katyn skulle gjøre Polen og Russland til bedre venner. Isteden førte ulykken til det.

– Katyn-massakren splitter ikke lenger polakker og russere. Vi har fått medfølelsen og hjelp fra våre russiske brødre. Det gir håp om forsoning. Disse ordene er ment for presidenten i Russland, sa Dziwisz til Dmitrij Medvedev. Den russiske presidenten var i begravelsen. Han satt langt framme i katedralen.Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Bronislaw Komorowski er fungerende president i Polen. Han møtte Medvedev før begravelsen. Komorowski sa at han håpte Russland en dag vil fortelle hva som egentlig skjedde i Katyn-skogene.

– Den russiske presidenten gir oss håp om dette. Det viser ordene og holdningene hans, sa Komorowski.

Presidenter og statsministre fra mange land var i begravelsen. Men mange statsledere kunne ikke komme. Det var ikke mulig å fly til Polen. Årsaken var askeskyen fra vulkan-utbruddet på Island.

LES MER HER: Vulkan-aske stanser fly

USAs president Barack Obama, forbunds-kansler i Tyskland Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og prins Charles av Storbritannia klarte ikke å komme til begravelsen.

Heller ikke kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre klarte å komme. Det gjorde heller ikke Sveriges kong Carl Gustaf og Danmarks dronning Margrethe.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå