Verden
<strong>TRE:</strong> Norge skal vise seg fram på verdens-utstillingen Expo 2010. Utstillingen skjer i Shanghai i Kina. Norge har laget et hus av tre. Det koster flere millioner kroner.

Dette vil vi vise fram

Norge vil vise kineserne hvordan de kan lage sunne byer.

«Bedre by - bedre liv». Det er temaet for verdens-utstillingen Expo 2010. Den åpner i Shanghai i Kina lørdag. Det er den største verdens-utstillingen noensinne. Her skal Norge vise seg fra sin beste side.

Utstillingen varer i seks måneder. 192 land skal være med. 70 millioner mennesker besøker Expo. Hvert land har sitt eget hus. Da er det viktig å skille seg ut og bli lagt merke til.
 
– Vi har et annerledes hus. Det er det mange som synes er flott, sier Arild Blixrud. Han er sjef for den norske utstillingen.

Før bygde kineserne mange hus av tre. Nå bygger de bare i stål og betong. Derfor har det norske huset fått mye oppmerksomhet. Det er trolig det største huset som er bygget av tre i Kina på over 50 år. Kina har noen av verdens største byer. Blixrud mener Norge kan lære kineserne hvordan byene kan bli bedre å bo i.

– De fleste kinesere vet at Norge er et godt land å bo i. Årsaken er at vi lever i et nært og godt forhold til naturen. Det ønsker vi å fortelle med utstillingen, sier han.

På store TV-skjermer vises filmer om Norge. Inne i huset serveres norsk mat som laks og torsk. Mange kinesere tror at nordmenn ikke jobber lenger. Årsaken er at Norge er et rikt land. Derfor vises filmer av norske arbeidere som jobber og sliter. Flere norske artister skal opptre. Blant annet Sissel Kyrkjebø, Secret Garden og danse-gruppa Frikar.

Det norske huset skal minne folk om havet, kysten, fjell og isbreer. Budskapet er: «Norway. Powered by Nature» (Norge. Drevet av naturen).

– En god by handler ikke bare om å bygge veier og høye hus. Det handler om å skape trivsel. En by må ta vare på kulturen og historien. Det er viktig å få være et menneske i en by, sier Blixrud.

Bedrifter i Norge mener verdens-utstillinger ikke er like viktige lenger. Det er mange andre plasser de kan vise fram produktene sine. Men i år er utstillingen ekstra populær. Årsaken er at norske selskaper vil jobbe mer i Kina. Og fordi det er viktig for regjeringen i Norge å ha et godt forhold til landet.

Mange statsråder kommer. Det gjør også kronprins Haakon. Norske bedrifter håper også at det kommer flere kinesiske turister til Norge. Derfor bruker Norge over 160 millioner kroner på utstillingen.

Staten betaler halvparten. Norske selskaper betaler resten.

Mer fra Verden

På forsiden nå