Verden

Drikker seg til døde

Mange briter har sluttet helt å drikke alkohol. Samtidig dør flere av alkohol-misbruk.

I 2008 døde 6.769 briter fordi de drakk for mye alkohol. Det er en økning på nesten 25 prosent siden 2001. Det viser en ny rapport fra National Health Service (Nasjonal helse-tjeneste). De jobber med helse i Storbritannia.

LES OGSÅ: FOR SYK TIL Å JOBBE

De som dør av alkolhol-misbruk, får ofte problemer med hjertet. De kan også dø av kreft. Eller de ødelegger leveren.

Rachel Seabrook er forsknings-sjef ved Institute of Alcohol Studies (Instituttet for studier om alkohol) i Storbritannia. Hun sier briter drakk mer før. Nå ser de skadene alkoholen gjorde.
– Siden 2004 har forbruket av alkohol gått litt ned. Men det tar tid å utvikle en sykdom på grunn av alkohol. Nå ser vi hva det høye forbruket for noen år siden gjorde med helsen til folk, sier hun til Klar Tale.

LES OGSÅ: LOHAN MÅ I FENGSEL

Seabrook har også en annen forklaring på hvorfor flere briter dør av alkohol-misbruk.

– Det kan virke som forbruket av alkohol er delt. Enten drikker du veldig mye, eller veldig lite. Mange drikker mer enn de bør. Da får de sykdommer som kan ende med døden. Vi vet også at flere blir avholdsfolk. De drikker aldri alkohol, sier Seabrook.

195.000 personer dør av alkohol-misbruk i Europa hvert år. Det skriver avisa Aftenposten. I Norge døde 258 menn og 85 kvinner av alkohol-misbruk i 2007. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

LES OGSÅ: REKKER Å FESTE

I Storbritannia trenger ikke folk gå på Vinmonopolet for å kjøpe vin og sprit. Det selges også i matbutikkene. Seabrook tror tilgangen på alkohol gjør det enklere å drikke mer.
– Mange supermarkeder gir rabatt på alkohol. Du kan handle alkohol så lenge butikken er åpen. Ofte plasserer butikkene øl, vin og sprit i nærheten av inngangen. Slik at folk skal se det, sier Seabrook.

Tesco er den største kjeden av supermarkeder i Storbritannia. I vår foreslo eieren å slutte med rabatt på alkohol. Tesco har solgt halvlitere med øl for omtrent 6 kroner og 60 øre stykket.
– Myndighetene ønsker å redusere alkohol-misbruket. Det vil vi hjelpe til med. Alkohol-misbruk har blitt et problem for landet vårt, sier Sir Terry Leahy til avisa Daily Mail. Han er administrerende direktør for Tesco.

Siste utgave

På forsiden nå