Verden

Trues på livet for å stille til valg

En lærer og en olympisk løper stiller til valg i Afghanistan. De er kvinner. Det kan bli farlig.

Nima Suratgar er en modig kvinne. Hun fortalte at hun ville stille som kandidat i valget på ny nasjonal-forsamling i Afghanistan. Da kom de første truslene.

Den første anonyme e-posten ble sendt til afghanske medier. Der skrev noen at Suratgar var prostituert.
Avsenderen skrev mange fæle ting om den 39 år gamle læreren og hennes privatliv. Brevet var fire sider langt. Samtidig skrev avsenderen at folk ikke måtte stemme på henne.

– Den e-posten var bare begynnelsen, sukker Suratgar. Hun sitter på sitt lille valgkamp-kontor i Kabul i Afghanistan.
– Jeg mottar e-poster og telefoner fra menn hver dag. De truer med å drepe meg dersom jeg ikke trekker meg fra valget, forteller hun.

Det er valg på ny nasjonal-forsamling i Afghanistan lørdag.
Det er 2.447 kandidater som stiller i til valg. 16 prosent av dem er kvinner. Afghanske menn liker ikke at de blir med i politikken. Det har de fleste kvinnene fått føle.

De kvinnelige kandidatene er blitt truet og utsatt for overgrep. Det kan valg-observatører melde. Det er både Taliban-opprørerne og andre kandidater som har gjort dette.

25 år gamle Robina Jelali nekter å trekke seg. Hun er en løper som tidligere har representert Afghanistan i De olympiske leker (OL).
– Kvinner har ikke samme adgang som menn. De fleste steder kan vi ikke dra til. Det gjelder særlig på kveldstid. Menn kan dra dit de vil, når de vil, sier hun.
Jelali har ikke opplevd å bli truet på livet. Men valgkamp-plakatene hennes blir enten revet ned. Eller noe griser dem til med maling. Det er noe de fleste kvinnelige kandidatene opplever.
– De gjør det fordi jeg er kvinne og ung, sier hun.

Heller ikke mannlige kandidater slipper unna trusler. Fire kandidater og 15 som jobber med valgkampen er drept.

Stiftelsen for frie og rettferdige valg i Afghanistan (FEFA) er mest bekymret for sikkerheten til de kvinnelige kandidatene.

Ni av ti trusler rettes mot dem. En av kandidatene trakk seg fra valget nylig. Hun gjemte seg i Kabul etter å ha blitt truet på livet.

Fawzia Gilani i Herat-provinsen opplevde å få fem av sine medarbeidere drept. Men hun vet ennå ikke om det var Taliban eller politiske rivaler som angrep.

68 plasser i nasjonal-forsamlingen i Afghanistan er reservert kvinner. Det står i landets grunnlov.
Stort flere blir neppe valgt inn. Men Jelali og Suratgar nekter å gi opp kampen mot at mennene skal styre.
– Jeg elsker landet mitt og folket mitt. Jeg kan ikke sitte her og være taus om det som skjer. Jeg oppfordrer også andre kvinner til å bli med, sier Suratgar.

Mer fra Verden

På forsiden nå