Verden

Vant og tapte valget

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vant valget. Men alliansen hans har ikke lenger flertall i den svenske Riksdagen.

Søndag var det valg i Sverige. De borgerlige partiene fikk flest stemmer. Men det er ikke nok til at de kan regjere alene i den svenske Riksdagen. Det er det samme som Stortinget i Norge. Alliansen fikk kun 172 plasser. Alliansen består av partiet Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna.

Dermed må de finne nye partier å samarbeidet med.

Partiet Sverigedemokraterna fikk 20 plasser i Riksdagen. Det er et høyre-ekstremt parti. Men Reinfeldt ønsker ikke å samarbeide med dem. Han vil i steden ha med seg Miljöpartiet. Men dette partiet er en del av det rødgrønne samarbeidet. Det består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Miljöpartiet står nær de borgerlige i mange spørsmål. Men søndag kveld sa partiets ledere at det rødgrønne samarbeidet fortsetter «inntil videre».
– Det ville være uhyre vanskelig for oss etter dette valget å se våre velgere i øynene og si at vi skal gå sammen med denne regjeringen, sa Maria Wetterstrand. Hun er en av partilederne.

Fredrik Reinfeldt er bekymret for den nye situasjonen i svensk politkk.

– Jeg føler ansvar for at Sverige har havnet i en litt vanskelig situasjon, sa Fredrik Reinfeldt da han holdt en tale etter valget. Ingen av de andre svenske partiene har ønsket et høyre-ekstremt parti i regjeringen.

Men Reinfeldt er fornøyd med en ting. At partiet hans Moderaterna gjorde det veldig bra i valget.

– Moderaterna har gjort sitt beste valg siden innføringen av stemmeretten i Sverige, sa Reinfeldt.

Sverigedemokraterna er utrolig fornøyde med å bli valgt inn i Riksdagen.
– I dag har vi sammen skrevet politisk historie. Det er fantastisk, sa Jimmie Åkesson. Han er partileder.

– Vi har blitt utsatt for sensur og har ikke fått bli med på debatter på TV. De har nektet oss å annonsere i flere aviser. På alle mulige måter har vi blitt behandlet som noe annet enn et politisk parti. Men vi har fått et fantastisk resultat. Vi har fire år foran oss som gir oss mulighet til å påvirke politikken i dette landet. Det er det vi har vært ute etter, forklarte Åkesson.

Valget gikk veldig dårlig for partiet Socialdemokraterna. Det er søster-partiet til det norske Arbeiderpartiet. Partiet er fortsatt størst i Riksdagen. Men det rødgrønne samarbeidet får ingen regjeringsmakt. 31 prosent av velgerne støttet dem. Det gjør søndagens valg til Socialdemokraternas dårligste valg på nesten 100 år.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå