Verden

– Innvandrer-barn må i barnehage

Mange barn av innvandrere i Danmark snakker dårlig dansk. Nå vil den danske regjeringen tvinge foreldrene til å sende barna i barnehage.

Den danske regjeringen har laget en såkalt «ghetto-plan». Mange innvandrere bor i områder med bare andre innvandrere. Det vil regjeringen hindre med flere tiltak i sin nye plan. De skal blant annet endre hvem som bor i ghetto-områdene, skriver nyhetsbyrået NTB. Problemet er størst i de største danske byene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterte deler av regjeringens nye plan under åpningen av Folketinget tidligere i høst. Den endelige planen legges fram tirsdag.
Regjeringen vil satse spesielt på 29 områder der det bor innvandrere. Der er det mange sosiale problemer.

Regeringen har også stor tro på å få innvandrerbarn inn i barnehage. De vil kreve at innvandrer-foreldre sender barn i barnehage. Hensikten er at barna skal lære å snakke bedre dansk. Foreldre som nekter å sende barna i barnehage, kan få mindre sosialstøtte.

Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti er de to største opposisjons-partiene i Danmark. De liker forslagene. Det gjør også regjeringens støtteparti Dansk Folkeparti.

Mette Fredriksen er sosial-politisk talskvinne i Socialdemokraterne. Hun mener det må gjøres noe dersom barnas normale språk-utvikling er i fare. Da er det nødvendig å gi kommunene makt til å tvinge foreldrene til å sette barna i barnehage.

Ifølge henne er det viktig å gripe inn tidlig. Det bør skje før barna fyller tre år.
– Det skjer så mye i barnets utvikling fram til det fyller tre år. Derfor kan det være for sent å hjelpe på språket etter dette, sier Mette Fredriksen.
Men både Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterna mener det er feil å trekke i støtten til familier som nekter å sende barna i barnehage.

Det er strid innad i regjeringen som er årsaken til at ghetto-planen kommer sent. Arbeidet skal også ha blitt forsinket av juridiske undersøkelser. Regjeringen ønsker ikke at planen skal diskriminere noen.

Også danske velgere ser alvorlig på ghetto-problemene i landet. Megafon for Politiken og dansk TV 2 har gjort en undersøkelse. 88 prosent av de spurte er helt eller delvis enige i at forholdene i sosiale gettoer i større danske byer er et alvorlig problem for samfunnet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå