Verden

Vil ikke ha fredspris

Taiwans tidligere visepresident Lien Chan har ingen planer om å ta imot Kinas fredspris.

Kinesiske myndigheter er rasende på den norske Nobelkomiteen. Myndighetene mener det er feil å gi årets fredspris til kineseren Liu Xiaobo. Han har jobbet for demokrati i Kina. Nå sitter han i fengsel fordi myndighetene mener han er fiende av staten.

LES MER HER: Deler ut egen fredspris

For tre uker siden laget kineserne sin egen fredspris. Den heter Konfucius-prisen. Prisen skulle deles ut i Kinas hovedstad Beijing torsdag. Nobels fredspris deles ut i Oslo Rådhus fredag.

Vinneren av årets Konfucius-pris er Taiwans tidligere visepresident Lien Chan. Har har ikke tenkt å dra til Beijing for å ta imot prisen. Det skriver avisen Taipei Times.

– Vi har aldri hørt om noen slik pris og Lien har selvsagt ingen planer om å akseptere den, sier Ting Yuan-chao. Han er talsmann for Lien Chan.

Lien var tidligere formann for Det kinesiske nasjonalistpartiet (KMT) på Taiwan. Han fikk prisen fordi han har jobbet for fred med Kina.

Lien var den første politikeren og lederen for partiet KMT som besøkte det kinesiske fastlandet siden 1949. Det skjedde i i 2005.

Det er ikke klart hvem som egentlig har ansvaret for Kinas nye Konfucius-fredspris. Komiteen som kåret Lien til vinner, sier at den ikke har noen offisielle bånd til regjeringen i Beijing. Tan Changliu er leder for komitéen. Han innrømmer likevel at de samarbeider tett med det kinesiske kultur-departementet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå