Verden
Bildet viser kristne kvinner i Elfenbenskysten som ber om fred. Men en FN-ambasadør er redd folk kan begynne å drepe hverandre. Årsaken er striden om president-valget i landet.

Advarer mot folkemord

Det kan bli folkemord i Elfenbenskysten. Det frykter landets nye FN-ambassadør Youssoufou Bamba.

President Laurent Gbagbo tapte valget i Elfenbenskysten i november. Han nekter å slutte i jobben. Det har skapt politisk uro i landet.
Nabolandene har gitt Gbagbo et ultimatum. De truer med å bruke militær makt dersom han ikke slutter frivillig.

Presidentene i Sierra Leone, Kapp Verde og Benin har forsøkt å finne en løsning for Gbago. De forhandlet i tre timer onsdag. Presidentene vil forsøke med en ny forhandling neste uke. De vil presse Gbagbo til å overlate makten til Alassane Ouattara.

Internasjonale valg-observatører og verdens-organisasjonen FN mener at opposisjons-leder Ouattara vant valget.

LES MER HER: Økt press mot Gbagbo

Youssoufou Bamba er nettopp utnevnt som FN-abassadør av av Quattara. Youssoufou Bamba mener at Quattara ble valgt i «et fritt, rettferdig, åpent og demokratisk valg.»
– For meg er denne debatten over, sier Bamba til kanalen BBC.
Han vil at det internasjonale samfunnet skal få vite om volden i Elfenbenskysten. Han sier at 172 mennesker er drept de siste ukene. Årsaken er at «de ønsket å demonstrere, snakke ut og forsvare folkets vilje».
– Dette er uakseptabelt. Jeg forsøker å gi beskjed om at vi står på randen av folkemord, sier Bamba. Det betyr at folk kan begynne å drepe hverandre fordi de er uenige.

Han håper at han kan få legge fram sin sak for FNs Sikkerhetsråd snart.

Mer fra Verden

På forsiden nå