Verden
Bildet viser Olof Palme.

– Bestilte Palme-drapet

Den hemmelige tjenesten i Jugoslavia bestilte drapet på Sveriges statsminister Olof Palme. Det hevder et tysk magasin.

Olof Palme var statsminister i Sverige. Han ble skutt og drept på gata i Stockholm 28. februar i 1986. I 1989 ble svensken Christer Pettersson dømt for drapet. Men han ble senere frifunnet. Drapet er fortsatt ikke løst.  

Nå skriver magasinet Focus at drapet ble bestilt av den hemmelige tjenesten i Jugoslavia. Det skal en jugoslavisk spion ha fortalt i avhør med tyske myndigheter. Spionen sa at de spanet på statsministeren i lang tid. De syntes det var dårlig vakthold. En leiemorder skal ha blitt hyret til å skyte Palme. Han er i dag 65 år gammel og bor i Zagreb i Kroatia. Der jobber han i et privat sikkerhets-selskap, forteller spionen ifølge nyhetsbyrået NTB.

Avhørene skjedde i 2008. Ifølge Focus sendte tyskerne informasjonen til Sverige. Men de hørte aldri noe mer.  

Palme-kommisjonen etterforsket drapet. De sier at informasjonen er kjent for dem.
– En del av denne informasjonen fikk vi vite om allerede i 1988. Vi mener at vi fulgte opp dette godt. For et par år siden bestemte vi oss for å legge det sporet dødt, sier Stig Edqvist til avisa Svenska Dagbladet. Han ledet Palme-kommisjonen.

Mer fra Verden

På forsiden nå