Verden

Venter én million i gatene

Demonstrantene håper aksjonen skal få president Hosni Mubarak til å slutte i jobben sin.

De siste dagene har demonstrantene vært på Tahrir-plassen i Kairo. De har planlagt en massemønstring, det vil si en stor demonstrasjon. Det skjer selv om Egypts nye visepresident har sagt at han vil snakke om hvordan politikken i Egypt kan endre seg slik at folket blir fornøyde. Den nye visepresidenten heter Omar Suleiman.

LES MER HER: Egypt har fått ny regjering

Hæren i landet sier at de ikke kommer til å angripe demonstrantene. Demonstrantene krever at president Hosni Mubarak slutter i jobben sin.

– Det eneste vi godtar fra ham er at han setter seg på et fly og reiser, sier en av demonstrantene på Tahrir-plassen.

LES MER HER: Fortsetter å rope

USA og Den europeiske union (EU) støtter demonstrantenes krav om frie valg i Egypt. Men Israel mener at vestlige land må støtte Mubarak.

«Det er i Vestens og hele Midtøstens interesse å opprettholde stabiliteten i Egypt. Derfor må vi dempe kritikken mot president Hosni Mubarak», står det i et brev fra den israelske regjeringen. Brevet er skrevet til landets diplomater i utlandet.

LES MER HER: Egypt kan eksplodere

Også Israels president Shimon Peres skryter av Mubarak.

– Vi har alltid hatt og har fortsatt stor respekt for president Mubarak, sa Peres mandag.

– Vi sier ikke at alt han har gjort er riktig, men han har gjort noe som vi er takknemlige for. Han har sørget for at freden har bestått i Midtøsten, sier Peres.

LES MER HER: Protestene fortsetter

Massedemonstrasjonen kan bli et vendepunkt i Egypt. Det ser ut som myndighetene nesten har gitt opp å jage demonstrantene vekk fra gatene.

Det er egentlig innført portforbud i Kairo. Det betyr at folk ikke kan være utendørs når det blir mørkt. Men hver natt trosser tusenvis av mennesker portforbudet.

LES MER HER: Rop om demokrati

Ingen i Egypt kan bruke internett lenger. Trolig vil også mobiltelefonene slutte å virke på tirsdag. Mobilnettet blir stengt. Det skjedde også sist fredag.

Dataselskapet Google forsøker å hjelpe demonstrantene. De har laget en spesialtjeneste som gjør det mulig å bruke nettsamfunnet Twitter uten internett. Tjenesten fungerer slik at folk kan ringe et telefonnummer og lese inn beskjeder. Så blir beskjedene automatisk gjort om til en melding som legges ut på Twitter. Tjenesten fungerer både på mobil og fasttelefon.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå