Verden

– Minst 10.000 døde etter naturkatastrofe

Et svært kraftig jordskjelv rammet kysten av Japan fredag. Skjelvet laget en ti meter høy flodbølge som flommet inn over Japans kyst.

Jordskjelvet er det kraftigste som noen gang har rammet Japan. Det er etter at japanerne begynte å måle jordskjelv. TV-kanalen NHK melder at skjelvet målte 9 på Richters skala. Skalaen brukes for å måle styrken på jordskjelv.

Den største øya i Japan, Honshu, flyttet seg med 2,4 meter under skjelvet. Jordas akse flyttet seg 8 centimeter, ifølge US Geological Survey.

Skjelvet skjedde i sjøen utenfor Japans øst-kyst. Det laget en tsunami som skyllet over kysten. En tsunami er en flodbølge som oppstår ved jordskjelv eller lignenede.

Politiet tror at over 10.000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. Det melder japansk fjernsyn.

Politiets tall gjelder Miyagi-regionen. Det er et av områdene som ble hardest rammet i det voldsomme jordskjelvet og tsunamien fredag.

– Det er ingen tvil om at tallet på døde kommer til å bli høyere enn 10.000, sier Naid Takeuchi til kanalen NHK. Han er politisjef i Miyagi-regionen.

Rednings-mannskaper finner stadig flere døde langs kysten nordøst i landet. De leter gjennom ødelagte bygg, biler og båter i jakt på levende.

Flere landsbyer i regionen ble fullstendig ødelagt av jordskjelvet og de enorme vannmassene.

Lørdag ble det meldt at over 10.000 personer er savnet i Minamisanriku, som ligger i Miyagi.

I den nordøstlige byen Higashimatshshima, også i Miyagi, er det funnet over 200 døde.

Og i kystbyen Sindai er det funnet mellom 200 og 300 døde.

Rundt 600.000 mennesker er blitt evakuert rundt om i Japan som følge av naturkatastrofen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tallet på døde og informasjon om ødeleggelsene forandrer seg for hver time. Det skjer etterhvert som japanske mydigheter får bedre oversikt over skadene.

Flere atomkraft-anlegg har fått problemer etter skjelvet. Dette kan føre til en ny katastrofe i landet.

Søndag sa Japans statsminister Naoto Kan at katastrofen er historisk.

– Jordskjelvet, tsunamien og atomkraft-problemene er den største krisen Japan har hatt de siste 65 årene. Det er siden slutten av andre verdenskrig, sa Kan.

Havnebyen Minamisanriku i Miyagi er skylt bort. Over halvparten av befolkningen på 17.500 mennesker er savnet. Et sykehus er blant de få bygningene som står igjen.

Der det før var byer, er det nå bare gjørme og søppel. Bygninger, tog og småfly ligger strødd som barneleker. Det er etter at de mektige tsunami-bølgene raserte området rundt kystbyen Sendai. Mellom 200 og 300 døde er så langt funnet i denne byen.

Rednings-mannskaper har hittil funnet flest døde og ikke så mange levende i sine søk gjennom ruinene.

Noen heldige ble varslet av tsunami-sirener tidsnok til å rekke å flykte opp i høyden.

En 60 år gammel mann ble funnet i god behold. Han fløt på restene av et hustak 15 kilometer fra kysten av Fukushima. Hiromitsu Shinkawa ble reddet med helikopter. Han drev til sjøs med huset sitt etter tsunamien fredag.

Søndag slet mange med å fatte det som hadde skjedd.

– Er dette et mareritt? Det føles som om jeg er i en film eller noe. Hver gang jeg er alene, klyper jeg meg selv i kinnet for å sjekke om dette er en vond drøm, sier Ichiro Sakamoto til nyhetsbyrået Reuters.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå