Verden

Dømt for drap på jøder

John Demjanjuk er dømt til fem års fengsel. Han var med på å drepe nesten 28.000 jøder. Det var under 2. verdenskrig.

Demanjuk er nå 91 år. Han ble stilt for retten i München i Tyskland. Han fikk fem års fengsel. Det bestemt en den tyske domstolen i dag, melder nyhetsbyrået Reuters. Han er dømt for å ha vært med på massemord. Det skal ha skjedd i konsentrasjons-leiren Sobibor. Det var i Polen i 1943.

– Jeg er overbevist om at John Demjanjuk var vakt ved dødsleiren. Det sa dommeren da han leste opp dommen.

Demjanjuk skal ha tvunget fangene inn i gasskamre. Selv sier han at han ikke hadde noe med drapene på jøder å gjøre. Han sier at han var sovjetisk soldat og ble arrestert av tyskerne i 1942. Han hevder at han satt i tysk fangenskap til krigen sluttet.

En tolk oversatte dommen for Demjanjuk. Han hadde på seg mørke briller, og rørte ikke på seg. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Mens rettsaken har foregått, har 91-åringen sittet i rullestol eller ligget på båre. Helsen har vært dårlig. Det har skapt bekymring og forsinket rettssaken. Det skriver nettavisa aftenposten.no

I 1988 ble John Demjanjuk dømt til døden i Israel. Det var for massedrap i en annen konsentrasjons-leir. Men israelsk høyesterett opphevet dommen. Det ble bevist at de hadde dømt feil mann. Demjanjuk reiste da til USA.

Mer fra Verden

På forsiden nå