Verden

Jublet over drapet

Libyerne jublet torsdag. Lederen Muammar Gaddafi er drept. Men framtiden kan bli vanskelig, mener eksperter.

Opprørs-styrkene i Libya fanget Muammar Gaddafi i Sirte i Libya. Gaddafi ble født i byen. Der ble han funnet, tatt og drept torsdag.

LES MER HER: Muammar Gaddafi er bekreftet drept

– Vi forteller verden at Gaddafi har dødd i revolusjonens varetekt. Det er et historisk øyeblikk, Det er slutten på tyranni og diktatur, sa Abdel Hafez Ghoga i Benghazi. Han er talsmann for overgangs-rådet NTC.

Mahmoud Jibril er den som fungerer som statsminister i landet. Han sa at de fredag vil si at opprøret er over og at Libya er fri. Det vil lederen for Overgangsrådet si. Det er Mustafa Abdel Jalil. Det gjør at det nå er klart for å lage en ny midlertidig regjering og et demokratisk valg.

Men eksperter er ikke sikre på om det blir så lett å få et nytt Libya. De er usikre på om de vil lykkes i å skape en demokratisk framtid, skriver nyhetsbyrået NTB. Det har vært diktatur i landet i 42 år. Det er også mange ulike folkegrupper i landet. De er ikke alltid enige med hverandre.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy er redd for at landet kan splittes. Han mener at det er annerledes å bli enig om valg og forskjeller mellom folk enn å hate en felles person.

I tillegg var ikke alle imot Gaddafi. Han hadde sterk og til dels fanatisk støtte. Det var i sin egen og andre stammer. De fikk ekstra fordeler da han styrte landet.

Det er fortsatt ukjent hvem som skjøt og drepte Gaddafi.

Det er laget en rapport fra undersøkelser av den døde diktatoren. Den sier at Gaddafi fikk en kule i hodet. Det var da det var skyting mellom hans egne livvakter og soldater fra opprørerne. Det skjedde etter at Gaddafi var tatt til fange.

Men det kan også hende at en opprørs-soldat eller en annen som ikke likte Gaddafi, skjøt ham. Det var et stort kaos da han blir tatt.

Det er klart at Gaddafi var live etter at han ble tatt. Han ble tatt til fange i et kloakkrør. Der gjemte han seg etter at han ble bombet. Han prøvde å rømme fra Sirte i en rekke med biler. De ble stanset enten av et fransk jagerfly eller en amerikansk fly uten pilot.

Men i obduksjons-rapporten stor det at Gaddafi ikke gjorde motstand. Han ble skutt i høyre arm. Han hadde ingen andre skader da han ble satt i en bil.

Legen kunne ikke si om kula som drepte ham, var fra Gaddafis styrker eller en NTC-soldat. Legen sa at Gaddafi døde kort før de kom til sykehuset med ham.

TV-bilder og videoopptak fra stedet viser likevel at Gaddafi ble behandlet hardt. En blodig Gaddafi ble holdt mot et panser. Liket ble slept rundt og tråkket på etter at han var død. Noen har fortalt at Gaddafi ble banket opp og skutt mens han var i ferd med å bli ført bort.

Liket ble senere levert til byen Misrata. I løpet av fredag er planen at Gaddafi skal begraves.

En hel verden har sagt at det er bra at Gaddafi er tatt. Men Venezuelas president Hugo Chávez, er sint over lederens død.

USAs president Barack Obama sa at Gaddafis død markerer den endelige slutten på en tid med mye smerte for Libya. Obama advarte også andre diktaturer i Midtøsten om at det samme kan skje der. Obama sa også at libyerne nå har fått sin sjanse til å bygge en demokratisk nasjon.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå