Verden

Gir opp å gå til Sydpolen

Flere personer som skulle gå helt til Sydpolen, gir opp. De er i stedet blitt fløyet inn til punktet.

Flere grupper personer har vært på vei til Sydpolen på ski. De skulle rekke en markering som holdes onsdag. Da er det 100 år siden Roald Amundsen nådde Jordas sørligste punkt. Statsminister Jens Stoltenberg skulle møte dem med fest og taler.

Men to av de fire i Jubileums-ekspedisjonen Sørpolen måtte hentes. Da var de bare 80 kilometer unna. De ble fløyet inn til polpunktet.

– Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårs-markeringen. Vi har hatt noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer. I natt forsto vi at det ikke gikk. Det skulle gå matematisk, men det gikk ikke fysisk. Da blir jo matematikken ikke interessant, sier Jan-Gunnar Winther til nyhetsbyrået NTB.

Han og Stein P. Aasheim brøt løpet. De to andre prøver fortsatt å nå fram i tide. De er skistjernen Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle.

Gruppa kom i gang to uker for sent. Det var fordi været var for dårlig til å bli fløyet til Antarktis. Etter hvert ble det ekstrem vind rett mot dem og over 30 kuldegrader. Likevel har de fire bare hatt to dager med hvile.

De siste par ukene har de slitt med dårlig føre. Skiene har glidd dårlig på snøen. Derfor har det gått saktere enn de hadde håpet. De fire i ekspedisjonen måtte gå 1.300 kilometer på ski for å komme fram.

Statsminister Jens Stoltenberg kom til Sydpolen allerede søndag. Det er første gang en norsk statsminister besøker polpunktet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå