Verden

– Galskap hvis han er på ny ekspedisjon

Berserk-kaptein Jarle Andhøy skal ha dratt på en ny tur til Antarktis. Båten Berserk forsvant i fjor. Familiene til de som døde da, kaller det galskap.

I fjor forsvant båten Berserk i Sørishavet. Tre personer døde. Nå skal kaptein Jarle Andhøy være i gang med en ny tur med en ny båt. Han skal være på vei til Antarktis.

LES MER HER: Skal være i gang med en ny Berserk-tur

Familiene til de som døde reagerer sterkt. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Leonard Banks var en av dem som døde. Tvillingsøsteren hans Charlene Banks sier den nye turen er nesten som selvmord.

– Dette er galskap. Han drar ned dit igjen under de samme forholdene som sist, sier Banks til Radio New Zealand.

Hun sier at Andhøy ikke klarer å planlegge reisene sine skikkelig. Også myndighetene på New Zealand har kritisert ham for det. Andhøy hadde ikke fått godkjenning fra myndighetene i Norge i fjor. Den gangen gikk det galt.

I tillegg til Leonard Banks døde nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika da Berserk forliste. Det var i Sørishavet i februar i fjor. Samuel Massie og ekspedisjons-lederen Jarle Andhøy overlevde. De var på fastlandet da ulykken skjedde.

Charlene Banks forteller at det tok lang tid før Andhøy tok kontakt med familien hennes. Det var etter forliset. Selv hørte hun ikke noe før det var gått over en måned. Andhøy var ikke der da det ble holdt en minneseremoni for Leonard Banks.

LES OGSÅ: Vil sende TV-serie om «Berserk»

Bellikas mor Signhild Elvedal Nerhus reagerer sterkt på at Andhøy igjen kan ha dratt til Antarktis.

– At han drar en gang til uten tillatelser og forsikring, synes jeg er forferdelig. Han tar også med seg andre i galskapen, sa Nerhus til NRK onsdag.

19 år gamle Massie skal visstnok være med på Andhøys nye reise. Seilbåten deres skal allerede ha forlatt New Zealand. Ifølge Aftenposten håper Andhøy å nå fram til internasjonalt farvann torsdag.

Myndighetene på New Zealand søker etter nordmannen både fra luften og med marineskip.

Andhøy søkte om tillatelse til en ny reise til Sørishavet i fjor. Han skrev han at han ville holde en minnestund for dem som døde forrige gang. Søknaden var ikke riktig utfylt. Den ble avslått av Norsk Polarinstitutt.

Den brasilianske eventyreren Flávio Jardim (30) sier at han egentlig skulle vært med på Andhøys nye ekspedisjon.

– Jeg skulle vært med denne gangen. Men jeg trakk meg. Jeg vil ikke gjøre noe som er ulovlig. Jeg synes heller ikke at båten vi vurderte, var trygg nok, sier brasilianeren.

I intervjuer med avisa Vestfold Blad og magasinet Spirit sier Andhøy at han ønsker å finne ut hva som egentlig skjedde da Berserk forliste.

– Jeg kommer til å reise ned igjen. Jeg må ha svar på det som har skjedd, sier 34-åringen til Vestfold Blad. Intervjuet stod på trykk denne uka.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå