Verden
Bildet viser to soldater med tunge våpen på en lastebil. Flere nordmenn har klart å komme seg ut av Mali. Torsdag i forrige uke gjorde militæret kupp og tok makten i landet.

Lettet over å være hjemme

Tre ansatte i organisasjonen Kirkens Nødhjelp er ute av Mali. Torsdag kveld kom de endelig hjem til Norge.

Torsdag i forrige uke gjorde soldater kupp i Mali. Flyplass og grenser ble stengt. 70 nordmenn ble sittende fast i landet. Onsdag ble endelig grensene åpnet igjen. Ett døgn senere er tre ansatte fra organisasjonen Kirkens Nødhjelp hjemme.

Anne-Marie Helland sier til avisa Dagbladet at hun er lettet over å være ute av Mali.

– De siste dagene var stemningen usikker i hovedstaden Bamako, sier hun.

Helland og de andre i det norske følget var på et hotell i Bamako. Der satt de da militæret gjorde kuppet. De kunne se militæret kjøre forbi med tunge våpen.

- Situasjonen opplevdes som dramatisk. Vi var forsåvidt trygge inne på hotellet. Men det var skyting rett utenfor døra. Blant annet ble den ene vakten på hotellet skutt i hånden. Det var ubehagelig, sier hun.

LES MER HER: Prøver å komme seg ut av Mali

De tre nordmennene ble flyttet til et privat hus. Det lå i en roligere del av byen. Men flere hus og hoteller ble plyndret i området.

- Blant annet ble den svenske ambassadøren kastet ut av bilen sin, forteller Helland.

Soldatene som tok makten, sier de var sinte over det som skjer nord i Mali. Der har en gruppe forsøkt å lage en egen stat. De har laget opprør. Mange folk har måttet flykte. Soldatene mente regjeringen ikke hadde gjort nok for å stanse gruppa.

LES MER HER: Nordmenn fortsatt fast i Mali

Malis styrtede president er Amadou Toumani Touré. Han sier at han ikke er tatt til fange. Han er i sikkerhet på et hemmelig sted i Bamako, hevder han.

Mange land ber de som gjorde kuppet, om å slutte. Det skulle egentlig være valg i Mali i neste måned.

Mer fra Verden

På forsiden nå