Verden

Nordmann fengslet i Sudan

Norske John Sörbö rydder miner. Lørdag ble han pågrepet på grensa til Sør-Sudan. Norske diplomater nektes å besøke ham i fengselet.

John Sörbö ble pågrepet av sudanske soldater lørdag. Han jobber med å rydde miner for organisasjonen Norsk Folkehjelp. Han og tre andre ble pågrepet på grensa mellom Sudan og Sør-Sudan.

Regimet i Sudan hevder gruppen ble pågrepet på sudansk side av grensen. De anklager de fire for å ha spionert, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er kamper mellom Sudan og Sør-Sudan. De krangler om et område med mye olje ved grensa.

LES MER HER: – Sudan og Sør-Sudan vil unngå krig

Norske diplomater prøver å finne ut hvor nordmannen sitter fengslet. De har fortsatt ikke fått besøke ham. Utenriks-departementet er ikke fornøyd. Ambassadør Jens-Petter Kjemprud sier at de fire trolig satt i avhør søndag.

Sörbös kone er Rebecca Wallis Sörbö. Hun mener at mannen vil takle situasjonen godt og være rolig. Hun har visst at slike ting kan skje, ifølge NTB.

To av de andre som ble pågrepet, jobbet for en sørafrikansk organisasjon for å rydde miner. De hevder gruppen ble bortført av sudanske soldater. Det skal ha skjedd godt inn på sørsudansk jord, hevder de.

Den siste personen jobber for verdens-organsisjonen FN.

LES MER HER: – Angriper Sør-Sudan med bombefly

FN har soldater i området. Fredag ble det kjent at flere har sittet fengslet i Sudan i nærmere to måneder. De ble pågrepet i de samme områdene ved grensa av sudanske styrker. Det skriver nyhetsbyrået DPA.

Norsk Folkehjelp støttet Sør-Sudan under borgerkrigen. Den var før Sudan og Sør-Sudan ble delt i to land i fjor. Derfor har Sudan vært sinte på organisasjonen.

Siste utgave

På forsiden nå