Verden

Vil ha felles regjering

Politikere i Hellas vil ha en regjering fra flest mulige partier. Det kan gjøre det vanskeligere for landet å spare penger.

Høyrepartiet Nytt Demokrati fikk flest stemmer i valget søndag. Antonis Samaras er leder i partiet. Nå sier han at alliansen Syriza må være med i regjering. Det er en allianse som er langt til venstre i politikken. De forsøker også få til en regjering med borgerlige og sosial-demokratiske partier. Det har ingen klart før.

Syriza ble nummer to under søndagens valg. Partiet er sterkt imot kuttene i Hellas budsjetter. Det er kutt Hellas har måttet gjennomføre for å spare penger. Det er for å få tilgang til kriselån fra Den europeiske union (EU) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Hellas har store problemer med økonomien.

LES MER HER:– Hellas vil ikke kutte mer

Også Nytt Demokrati var tidligere imot økonomi-avtalen. De har likevel vært med i samlingsregjering med sosialdemokratene. Tidligere i år var det fare for at Hellas kunne gå konkurs. Landet hadde mye gjeld, men de hadde ikke penger til å betale den.

Etter valget søndag kan partiene PASOK og Nytt Demokrati måtte endre politikken sin. Det kan gjøre at Hellas ikke lenger får bruke valutaen Euro.

Fredag kom det flere advarsler fra Tyskland om at det kan skje. Det er hvis ikke grekerne retter seg etter avtalen som er laget. De må fortsetter med budsjett-kuttene. Innsparingen merkes godt av vanlige grekere. Derfor er velgerne misfornøyde.

Wolfgang Schäuble er finansminister i Tyskland. Han sier at eurosonen vil greie seg selv om Hellas forsvinner ut.

– Vi kan ikke tvinge noen. Europa synker ikke så lett, sier Schäuble til avisen Rheinische Post.

LES MER HER:– Hellas vil ikke kutte mer

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sa at Hellas framtid ligger i hendene til Hellas.

– Vi ønsker og vi vil hjelpe Hellas. Men Hellas må være villig til å ta imot hjelp. Hvis Hellas ikke holder avtalen, vil det ikke være mulig å gi mer hjelp, sa Westerwelle da han talte til underhuset i nasjonalforsamlingen Bundestag.

PASOKs leder Evangelos Venizelos møter mandag partilederne i både Nytt Demokrati og Syriza. Partiet PASOK ble nummer tre i valget søndag. Også partiet Demokratiske Venstre deltar i forhandlingene.

– Sannhetens øyeblikk nærmer seg for alle, sier partiets leder Fotis Kouvelis. Det skriver den greske avisa Kathimerini.

Høyrelederen Samaras sa samme dag at det er fortsatt mulig å få til en regjering. Også han mener at Syriza må være med.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå