Verden

Holder nytt valg i Hellas

Det blir holdt nytt valg i Hellas. Tirsdag brøt forhandlingene om ny regjering sammen.

Greske partiledere klarte ikke å bli enige om en ny regjering tirsdag. Dermed blir det holdt nytt valg i landet. Den europeiske union (EU) frykter at Hellas ikke holder seg til planen om å kutte i budsjettene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

President Karolos Papoulias fortalte tirsdag at de greske partilederne ikke klarte å bli enige. De hadde gjort alt de kunne for å få til å danne en regjering etter valget 6. mai.

LES MER HER: Fortsatt ingen ny regjering i Hellas

Dato for valget er foreløpig ikke bestemt. Men det blir trolig i midten av juni.

– Partilederne møtes onsdag formiddag klokken 11.00. Da skal de utpeke en overgangs-regjering. Den skal styre landet fram til det kan holdes nyvalg i juni. Det skriver presidentens kontor i en melding.

– Vi går mot valg under veldig dårlige forhold, sier Evangelos Venizelos. Han er leder for partiet Pasok. De er til venstre i politikken. Han støtter avtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Jeg håper det greske folk vil ta de riktige valgene for landets beste, la Venizelos til.

Det er ikke bare grekerne som nå igjen ikke vet hva om vil skje. For resten av EU betyr nyvalg enda en måned i usikkerhet. Det er om Hellas kommer til å holde avtalen om tøffe kutt i budsjettene. De må de gjøre for å få lån fra EU og IMF.

Partiet Syriza er langt til venstre i politikken. De kan gjøre det svært veldig godt i et nytt valg. De har nemlig gjort det klart at de ikke vil gjennomføre de avtalte kuttene i budsjettene.

Tirsdag kom det nye tall. De viser at økonomien til Hellas har krympet med 6,2 prosent på ett år. I siste kvartal av 2011 minsket den med 7,5 prosent. Hellas er nå i økonomisk krise for femte år på rad.

President Papoulias' håp var at partiene skulle bli enige om å støtte en ny regjering med eksperter. De kunne lede Hellas gjennom krisen og sørge for at landet fortsetter med valutaen euro.

Presidenten forsøkte først å overtale høyrepartiet Nytt Demokrati, sosial-demokratiske Pasok og Syriza til å samarbeide. Men de planene ble droppet allerede søndag.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå