Verden

Fortsatt valgkaos i Hellas

Partiet Nytt demokrati vant valget i Hellas. Sammen med partiet PASOK har de flertall. Men PASOK vil ikke i regjering uten at partiet Syriza er med.

Mange var lettet. Det var da partiene Nytt demokrati og PASOK fikk flertall i valget i Hellas. Årsaken er at de to partiene sier de vil holde det Hellas har lovet for å få krisehjelp. Landet måtte godta strenge krav for å få krisehjelp fra Den europeiske union (EU) og Det internasjonale pengefondet IMF.

LES MER HER: Grekere tømmer bankene

Men nå sier PASOK at de ikke vil inn i regjering. Det er hvis ikke også Syriza er med. Syriza er til venstre i politikken. De ønsker ikke å følge planen fra EU og IMF. Det kan bety fortsatt regjeringskaos i Hellas. Ledere i EU fryktet at Syriza kunne vinne valget. Det kunne føre til at Hellas ville måtte slutte med valutaen Euro. Søndag var folk i EU lettet. Det var etter at Syrizas leder Alexis Tsipras innrømmet at partiet tapte valget. Men så skapte PASOK bekymring igjen.

– En ansvarlig regjering må inkludere partiene Nytt demokrati, PASOK, Demokratisk venstre og Syriza. Det sa Evangelos Venizelos søndag kveld. Han er leder i PASOK.

LES MER HER: Holder nytt valg i Hellas

Men Syriza har sagt at de ikke vil sitte i regjering med Nytt demokrati.

De foreløpige resultatene viser at Nytt demokrati fikk 29,5 prosent av stemmene i søndagens valg. Syriza ender opp med 27,1 prosent. PASOK ser ut til å ende på 12,3 prosent.

Tyskland åpnet søndag for å gi Hellas mer tid. Det er til å oppfylle kravene i krisepakken fra EU og IMF.

LES MER HER: Fortsatt ingen ny regjering i Hellas

– Det kan ikke bli store endringer i forpliktelsene Hellas har undertegnet i avtalen. Men jeg ser for meg at vi kan diskutere hvor lang tid de får til å nå målene. Det sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå