Verden

Syvåring fikk byllepest

En syv år gammel jente fant et dødt ekorn og begravet det. Nå er den amerikanske jenta smittet av byllepest.

Den syv år gamle amerikanske jenta Sierra Downing var på campingtur med foreldrene. Noen dager senere ble hun syk. Foreldrene trodde hun hadde fått sykdommen influensa. Men Sierra fikk høy feber på 41 grader. Hun havnet på sykehus.

Lege Jennifer Snow oppdaget at Sierra hadde blitt smittet med sykdommen byllepest. Den tok livet av mange mennesker i middelalderen. Nå er den ikke så vanlig.

– Du lærer om byllepesten på medisin-studiene. Men jeg har aldri sett et tilfelle av det. Hadde Sierra blitt hjemme, ville hun vært død innen 48 timer, sa Snow til den amerikanske nyhets-kanalen CBS Denver.

Sierra fikk medisinen antibiotika. Nå har syvåringen blitt helt frisk. Legene og foreldrene tror hun ble smittet av insekter på et dødt ekorn. Jenta fant det på campingturen og ville begrave det.

Hvert år blir rundt 2.000 mennesker smittet av byllepesten. Byllepest er en bakterie som angriper lymfe-knutene under armen. På 1300-tallet drepte pesten halvparten av det norske folk. Det kaltes svartedauden. Men nå får folk rask behandling. De er også flinkere til å vaske hendene og unngå bakterier. Derfor er ikke pesten så farlig nå som den var før.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå