Verden

Truet Sverige med nettangrep

Gruppa Anonymous sa at de ville angripe Sverige. Fredag sluttet nettsidene hos flere viktige etater å virke.

Gruppa Anonymous la ut en video på nettsamfunnet Twitter. Anonymous er et internett-samfunn. En person sa at de ville angripe svenske nettsteder. Det gjaldt blant annet svensk politi, forsvaret, regjeringen og det svenske Stortinget Riksdagen.

Fredag ettermiddag lå nettsidene til Riksbanken, aktorene i politiet og det svenske sikkerhets-politiet Säpo nede. Det skriver den svenske avisa Aftonbladet.

– Svenske myndigheter, dere vet hva vi kan gjøre. Vi er Anonymous, vi tilgir ikke, sa personen i videoen, ifølge nettstedet nrk.no.

Personen har på seg svart kappe og en maske. Medlemmene i gruppa er kjent for å kle seg på den måten. Det er for at ingen skal finne ut hvem de er. Men det er også et symbol. Masken skal forestille Guy Fawkes. Han ville sprenge det engelske Parlamentet på 1600-tallet.

– Vi skal gjøre det største som noen gang er gjennomført i Anonymous' historie, sier personen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Personer fra hele verden er med i Anonymous. Målet deres er å kjempe mot sensur og misbruk, og for ytringsfrihet, sier de. Det gjør de blant annet med DoS-angrep. Det vil blant annet si å hindre noen i å ha tilgang til noe de skal ha tilgang til. Onsdag kveld sluttet Riksbankens nettsider å fungere. Det skjedde etter et slikt angrep.

Medlemmene i gruppa sier ikke hva de heter. De fleste vet ikke hvem de andre i gruppa er. Anonymous er åpen for alle.

Gruppa sa ikke i videoen hvilke nettsider de ville angripe. Men midt i videoen ble et bilde vist. Der sto det at angrepet skulle skje klokka 14.30 fredag 5. oktober.

Angrepet skal være hevn mot den svenske regjeringen. Det skriver nyhetsbyrået DPA. Mandag startet svensk politi å granske nettselskapet PeriQ. Politiet vil sjekke serverne deres nøye, men ingen personer er mistenkt for brudd på lovet. Noen mener at PeriQ kan ha noe med Pirate Bay og WikiLeaks å gjøre.

Pirate Bay er et nettsted for deling av filer på internett. Det har vært mye bråk rundt nettstedet. Flere mener de deler filer ulovlig.

LES MER HER: Avslører storbank

WikiLeaks er også et nettsted. Det ble startet av australske Julian Assange. Nettstedet har lagt ut flere hemmelige dokumenter fra regjeringer og politikere.

LES MER HER: – Han er ingen kriminell

Nettsidene til den svenske regjeringen er blitt angrepet denne uka, skriver NTB. Det skjedde etter at politiet startet sin gransking. Også nettsidene til nasjonal-forsamlingen, forsvaret, flere banker og aviser er blitt angrepet.

Siste utgave

På forsiden nå