Verden

Kritiserer Israel

Israel vil bygge 3.000 nye boliger på Vestbredden. FNs generalsekretær Ban Ki-moon er skuffet.

Israel vil bygge 3.000 nye boliger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Det ble klart like etter at Palestina fikk ja til å bli observatør-stat i verdens-organisasjonen FN.

LES MER HER: Palestinerne fikk ja i FN

De nye boligene skal bygges i Øst-Jerusalem og bosetningen Maale Adumim. Det skriver Israelske aviser. Byggingen vil dele Vestbredden i to.

USA, Storbritannia, Frankrike og Den europeiske union (EU) kritiserer dette.

– All bygging av bosetninger er ulovlig i henhold til folkeretten og er til hinder for fred. Jeg ber den israelske regjeringen om å vise engasjement for nye forhandlingene ved ikke å gjennomføre disse planene, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Folkeretten er et rettssystem. Den sier noe om hva som er tillatt av ulike stater.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu endrer ikke mening.

– Vi vil fortsette å bygge i Jerusalem og alle steder på kartet som er av strategisk interesse for Israel, sier han.

Israel kjempet mot at Palestina skulle bli obersvatør-stat i FN. De vil nå holde igjen 600 millioner kroner. Pengene er betalt i skatt og toll. Israel krever dem inn for de palestinske myndighetene. Israel skulle ha overført pengene i desember. Det vil ikke skje, sier Israels finansminister Yuval Steinitz.

Ban Ki-moon er generalsekretær i FN. Han sier at han er bekymret og skuffet. Han sier at byggingen kan gjøre at Jerusalem blir avskåret fra resten av Vestbredden.

Han sier også at bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten. Og at det kan ødlegge muligheten for å få til en løsning med to stater i Midtøsten.

Frankrike og Storbritannia tenker nå på å kalle hjem sine ambassadører fra Israel. Det er en protest mot byggingen.

Vestbredden har vært okkupert av Israel siden 1967. Israel tok mer land enn det verdens-organisasjonen FN hadde bestemt. Det var i forbindelse med seksdagers-krigen.

Siste utgave

På forsiden nå