Verden

I kø for å levere inn skytevåpen

Amerikanere står i kø for å levere inn skytevåpen. De får betaling og slipper å svare på spørsmål, hvis de gir fra seg våpnene frivillig.

Flere steder i USA kan folk levere inn skytevåpen. Etter skytingen ved skolen i Newtown får folk betaling for å levere våpnene. De slipper også å svare på spørsmål om hvor de har fått våpnene fra.

Torsdag ble det lange køer av biler foran steder slike våpen kan leveres. Dette skjedde blant annet i Los Angeles. Maskinpistoler og tunge geværer var blant våpnene som ble byttet inn. Folk fikk opp til 1.100 kroner for å levere dem inn.

– Det ser svært bra ut, folk venter i opp til halvannen time, og vi har så langt fått inn 420 pistoler, rifler og haglgeværer. Folk ønsker å bidra til at det blir færre våpen på gatene, sa Rudy Lopez i Los Angeles-politiet LAPD.

Han mente det var viktig at politifolkene som tok imot våpnene, ikke stilte noen ubehagelige spørsmål.

– Ser du den der? Det er en lyddemper. Slikt er ulovlig. Men vi sa ikke noe, forteller Lopez til nyhetsbyrået AFP.

Tidligere har LAPD pleid å ha våpenamnesti i mai hvert år. Da kan folk levere inn våpen uten fare for straff. I år ble dette flyttet til romjulen. Årsaken var skytingen ved skolen Newtown i delstaten Connecticut. 20 barn og seks voksne ble drept da Adam Lanza begynte å skyte på skolen.

LES MER HER: Ønsker strengere våpenlover

De siste ukene har mange i USA sagt at de ønsker strengere regler for våpen. Men organisasjonen National Rifle Association (NRA) kjemper imot. De vil i stedet ha vakter med våpen på alle skoler i USA. Det eneste som kan stanse en ond mann med et skytevåpen, er en god mann med et skytevåpen, sier organisasjonen.

Mandag ble to brannmenn skutt og drept i delstaten New York. To andre ble skadd. Det skjedde da de reiste ut til en brann i byen Webster. En 62 år gammel mann begynte å skyte på brannmennene da de kom til stedet. 62-åringen er tidligere dømt for å ha drept bestemoren sin.

– Folk som står opp midt på natten for å slukke branner, venter ikke å bli skutt og drept. Dette er et trygt lokalsamfunn, og det er helt forferdelig med en tragedie som dette, sa politisjef Gerald Pickering på en pressekonferanse.

Det har vært flere episoder med skyting i USA i 2012. Dette er noen av dem:

* 14. desember: 20 år gamle Adam Lanza drepte 26 personer på barneskolen Sandy Hook i Newtown i delstaten Connecticut. 20 av de drepte var barn.

* 21. oktober: En mann drepte tre personer i et spa utenfor Milwaukee i Wisconsin. Han drepte blant annet en kvinne han tidligere var gift med. Mannen tok livet sitt.

* 27. september: Fem personer ble skutt og drept i Minneapolis.

* 24. august: To personer ble drept og åtte skadd under skyting utenfor Empire State Building i New York.

* 5. august: En mann drepte seks personer i et sikh-tempel i Oak Creek, Wisconsin. Mannen ble skutt og drept av politiet.

* 20. juli: En mann drepte 12 personer på en kino i Denver, Colorado. Skytingen skjedde på premieren til filmen «Batman. The dark knight rises». 58 personer ble skadd.

* 2. april: En mann skjøt og drepte sju personer ved et kristent college i Oakland i delstaten California. Tre personer ble skadd.

Siste utgave

På forsiden nå