Verden

Syria og finanskrise preget 2012

Borgerkrigen i Syria, forliset til Costa Concordia, kongelig baby for britene og finanskrisen i Europa. Her kan du lese om de store nyhetene i verden i fjor.

Januar 2012:

13. januar: Det italienske cruiseskipet Costa Concordia går på grunn med 4.200 passasjerer ombord. Det velter på siden ved øya Giglio i Middelhavet. Minst 30 mennesker dør. Kapteinen får skylden for forliset.

13. januar: Firmaet Standard & Poor's mister noe av troen på flere viktige land. De mener at flere kan slite med å betale utgiftene sine. Blant dem som gis dårligere kreditt-rating, er Italia og Spania.

27. januar: Over 100 vanlige folk dør i løpet av to dager med kamper i Syria.

Februar 2012:

11. februar: Popstjernen Whitney Houston blir funnet død på et hotell i Los Angeles i USA. Legene finner ut at hun druknet i badekaret etter at hun hadde tatt narkotikaen kokain.

23. februar: Kronprinsesse Victoria av Sverige føder en jente. Estelle er nummer to til å arve tronen etter sin mor.

Mars 2012:

6. mars: Mange stater i USA stemmer på hvem som skal bli president-kandidat for partiet Republikanerne. Det blir tydelig at Mitt Romney kommer til å vinne.

21. mars: Mohamed Merah er mistenkt for terror i Frankrike. Merah låser seg inne i leiligheten sin i Toulouse da politiet kommer. Han blir drept. Merah skal ha drept flere mennesker.

21. mars: Hæren i Mali gjør statskupp mot president Amadou Toumani Touré.

April 2012:

1. april: Aung San Suu Kyi får en plass i nasjonal-forsamlingen i Burma. Suu Kyi fikk Nobels fredspris for sin kamp for demokrati i landet. I det ekstra valget får hennes parti 43 av 44 plasser.

5. april: Demonstranter slåss nok en gang med politiet i Aten i Hellas. Hellas herjes av økonomisk krise. Slåssingen skjer nær stedet der en fattig pensjonist tok sitt eget liv.

12. april: Opprørerne og regimet i Syria er enige om en avtale om fred. Men avtalen brytes med kamper allerede samme dag.

15. april: Terror-gruppa Taliban angriper den afghanske nasjonal-forsamlingen. De angriper også kontorene til forsvars-samarbeidet NATO i hovedstaden Kabul. Minst 47 personer blir drept.

Mai 2012:

2. mai: Edvard Munchs maleri «Skrik» blir solgt på auksjon i USA. En ukjent kjøper betaler 615 millioner kroner. Maleriet stilles ut på museet MoMA i USA.

Juni 2012:

2. juni: Egypts tidligere president Hosni Mubarak dømmes til livsvarig fengsel. Han blir blant annet dømt for å ha vært med på drap.

16. juni: Islamisten Mohamed Mursi vinner valget på president i Egypt.

17. juni: Verdens-organisasjonen FN hadde sendt folk til Syria for å følge med på hva som skjer. Men observatørene avslutter oppdraget etter bare tre måneder. Årsaken er at det blir mer og mer vold.

Juli 2012:

2. juli: Astrid Sehl og tre andre ansatte i Flyktninghjelpen settes fri. De ble bortført av opprørsgruppa al-Shabaab. Det skjedde på grensa mellom Kenya og Somalia tre dager tidligere.

4. juli: Atomfysikere ved CERN-laboratoriet i Sveits sier at de har funnet en ny partikkel. Det kan være Higgs' partikkel, som er en liten del. Den kan si oss noe om hvordan universet ble dannet.

7. juli: For første gang på 60 år er det valg på parlament i Libya.

19. juli: En mann skyter rundt seg på premieren til den siste Batman-filmen i Denver i USA. Tolv personer blir drept av James Holmes.

August 2012:

16. august: Julian Assange får politisk asyl av Ecuadors ambassade i London i Storbritannia. Assange skapte nettstedet WikiLeaks som legger ut hemmelige dokumenter fra militæret og myndighetene i mange land. Sverige krever å få Assange utlevert. Årsaken er at han er siktet for seksuelle overgrep.

17. august: Tre medlemmer av det russiske bandet Pussy Riot dømmes til to års fengsel. De sang kritisk mot president Vladimir Putin i en kirke.

September 2012:

11. september: Det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya blir angrepet. En gruppe islamister dreper USAs ambassadør til Libya Chris Stevens og tre andre amerikanske diplomater. Filmen «Innocence of Muslims» fører til opptøyer i flere muslimske land. Filmen er kritisk til islam.

Oktober 2012:

9. oktober: Den pakistanske skolejenta Malala Yousufzai blir skutt i hodet av terrorgruppa Taliban. Hun kjempet for jenters rettigheter. 15-åringen overlever. Mange land er sinte over angrepet.

12. oktober: Nobels fredspris går til Den europeiske union (EU).

25. oktober: Skandalen med den nå døde TV-kjendisen Jimmy Savile blir større. Britisk politi tror at så mange som 300 personer kan ha blitt seksuelt misbrukt av Savile. TV-kanalen BBC kritiseres for ikke å ha undersøkt nok. Flere sjefer må slutte.

25. oktober: Svenske prinsesse Madeleine forlover seg med sin amerikanske kjæreste Chris O'Neill.

26. oktober: Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi dømmes til fire års fengsel. Han skal ikke ha betalt skatten han skulle. Dommen ankes.

29. oktober: Uværet Sandy treffer New York og New Jersey i USA. 250 mennesker i USA og Karibia dør. Skadene er store.

November 2012:

6. november: Barack Obama blir igjen valgt som USAs president. Han kjempet mot Republikanernes Mitt Romney.

14. november: Israel angriper og bomber Gazastripen. Det skjer etter at den palestinske gruppa Hamas har skutt mange raketter mot Israel.

22. november: Egypts president Mohamed Mursi kommer med nye regler som gir ham mer makt. Det blir store protester i landet.

Desember 2012:

3. desember: Det blir kjent at britenes prins William og hans kone Kate venter barn. Kate legges inn på sykehus med ekstrem kvalme. To australske radioverter ringer til sykehuset og later som de er dronning Elizabeth og prins Charles. Sykepleieren som svarer på telefonen, tar sitt eget liv noen dager senere.

8. desember: Verdens land møtes til klimamøte i Doha i Qatar. Men de blir ikke enige om en ny avtale. Flere land bestemmer seg for å fortsette med Kyoto-avtalen. Der er det avtalt å kutte i skadelige utslipp for miljøet. Det bestemmes at en helt ny klimaavtale skal være ferdig i 2015 og gjelde fra 2020.

8. desember: Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi varsler at han kommer tilbake i politikken. Han vil på ny kjempe om å bli statsminister.

14. desember: 20 barn og seks voksne blir skutt og drept på en barneskole i Connecticut i USA. 20 år gamle Adam Lanza dreper først sin mor hjemme. Så drar han til skolen og skyter elevene. Lanza tar til slutt sitt eget liv.

Se også vår bildespesial om nyhetsåret 2012 i Norge. Klikk her.

Kilde: Nyhetsbyrået NTB

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå