Verden

Klart for konge i Nederland

Nederlands dronning Beatrix gir tronen til sønnen. Nå får Nederland sin første konge på mer enn hundre år.

Nederlands dronning Beatrix velger å gi over tronen til kronprins Willem-Alexander. Det fortalte dronningen i en tale mandag kveld.

45 år gamle Willem-Alexander er hennes eldste sønn. Beatrix sa at han er klar for oppgaven.

– Jeg overlater med varm hånd ansvaret til en ny generasjon, sa dronning Beatrix i talen som ble vist på TV.

I Nederland er det tradisjon for at den som har tronen gir makten videre til den neste i rekken. Dette kalles å abdisere.

– Det er ikke overraskende at hun abdiserer. Overraskelsen er at det kommer nå, sier kongereporter Wibecke Lie.

Kronprins Willem-Alexander overtar som konge 30. april. Han blir Nederlands første konge på mer enn hundre år. Landet har helt siden 1890 hatt dronninger. Willem-Alexander blir den første kongen siden Vilhelm III. Dronning Beatrix overtok selv makten 30. april i 1980. Da abdiserte moren hennes, dronning Juliana.

Også bestemoren til Beatrix ga fra seg tronen. Det forteller historiker Lars Hovbakke Sørensen til det danske nyhetsbyrået Ritzau. Dronning Wilhelmina ga fra seg tronen i 1948, forteller han.

I talen fortalte dronningen at alderen er en av årsakene til at hun gir fra seg tronen. 31. januar fyller hun 75 år. Dronningen sa også at hun hadde tenkt over saken i flere år.

– Det var en del tanker da dronning Beatrix fylte 70 år om at hun da ville overlate ansvaret til neste generasjon. Kanskje er det ingen annen grunn nå enn at hun mener tiden er inne. Og at det er riktig å gjøre det nettopp på et tidspunkt der det ikke har vært spekulasjoner, sier Lie.

Dronning Beatrix er på sin side en svært populær dronning.

– Også kronprins Willem-Alexander er populær. Jeg tror han kommer til å bli en god konge. Og han har en kone, Maxima, som er fantastisk populær, sier Lie.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå