Verden

Kina har fått ny president

Xi Jinping er blitt Kinas nye president. Utenlandske medier mener han er en mystisk mann.

Det har lenge vært klart at Xi Jinping ville bli ny president i Kina. Men først nå er det offisielt. Det skjedde da han ble valgt av Kinas nasjonalforsamling.

Det er ventet at Xi vil være Kinas president og leder av kommunistpartiet de neste ti årene.

Utenlandske medier mener at 59 år gamle Xi er en ganske mystisk mann. Han er sønn av en av heltene fra revolusjonen som skapte det kommunistiske Kina i 1949. Familien hans tilhørte eliten. Derfor slapp han unna redslene fra lederen Mao Zedongs politikk.

Som ung ble Xi Jinping sendt ut for å arbeide på landsbygda. Det skjedde med mange barn fra den kinesiske eliten. Han skulle lære hvordan kommunistiske arbeidere lever og tenker, og dele deres enkle og harde liv.

Det sies at Xi trivdes på landet, og at han likte å bli kjent med folket der. Xi jobbet i den fattige provinsen Shaanxi. Han skal han ha blitt kjent for å være flink til å arbeide. Bare 21 år gammel ble han valgt til partileder i en av provinsens kommuner.

Etter det gjorde han det svært bra politisk. Han studerte ved det kjente Tsinghua-universitetet i Beijing. Han fikk også lov til å besøke USA.

Hjemme i Kina fikk han etter hvert et rykte som en flink leder. I 2008 ble han visepresident, og nå har han altså blitt landets øverste leder.

Mer fra Verden

På forsiden nå