Verden

Kurdisk ønske om våpenhvile

Kurder-lederen Abdullah Öcalan ber om våpenhvile mellom tyrkere og kurdere.

Kurder-lederen Abdullah Öcalan har sittet i fengsel i Tyrkia siden 1999. Nå har han forhandlet med tyrkiske myndigheter. Torsdag kom en beskjed fra lederen. Han vil ha våpenhvile i konflikten mellom tyrkere og kurdere.

Kunngjøringen ble lest opp av kurdiske politikere. Her ber Öcalan om at konflikten i stedet får en politisk løsning. Han sier også at militante grupper bør forlate Tyrkia for å bidra til fred.

Kurderne er en folkegruppe som bor i et område som ligger i Tyrkia, Syria, Irak og Iran. Men de har ingen egen stat. Öcalan var leder for opprørs-gruppen PKK. Det er en militant gruppe som kjemper for en kurdisk stat.

Flere land regner PKK som en terroristgruppe. I 1999 dømte Tyrkia Öcalan til døden. Men straffen ble omgjort til fengsel på livstid.

Mange kurdere hadde samlet seg i byen Diyarbakir før Öcalans beskjed skulle komme.

– Krig er noe som skjer, men på et visst tidspunkt må du dekke til sårene dine. Dette er vår sjanse, sier 73 år gamle Bedri Alat.

Krigen mellom Tyrkia og PKK har siden 1984 tatt livet av om lag 40.000 mennesker.

– Jeg husker freden. Barnebarnet mitt gjør det ikke. Han husker ikke at kurdere og tyrkere levde som brødre. Dette er siste sjanse, sier Alat.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå