Verden

Derfor kommer påskeharen

I påsken sies det at påskeharen kommer og legger igjen egg med sjokolade og godteri til barna. Men hva har egentlig en hare med påske å gjøre? Og hvorfor legger haren egg?

Haren som legger egg har blitt et symbol på påsken. Mange lurer på hvorfor det er blitt slik. Det finnes mange forklaringer, men det er usikkert hvilken som er riktig.

En av de mest kjente forklaringene, er at haren skal komme fra en gammel, gresk myte. Den handler om en liten fugl, som hadde lagt egg i gresset. Kjempen Orion tråkket på eggene og drepte alle dyr han fant. Fuglen gråt og sørget.

Da kom vårens gudinne Ostara gående. Fuglen sa til Ostara at hun skulle ønske hun var et annet dyr, som var rask og smart og kunne lure Orion. Ostara forvandlet henne til en hare som hun kalte Lepus. Lepus fikk tak i en giftig skorpion. Den bet og drepte Orion mens han sov.

Lepus og de andre dyrene jublet over å være trygge. Men Lepus savnet å kunne legge egg, slik hun gjorde da hun var fugl. Derfor lovet Ostara henne at hun skulle få legge egg én gang hvert år, om våren.

En annen forklaring er at haren er et gammelt kristent symbol. De kristne tror at Jesus døde i påsken, men sto opp igjen fra de døde etter tre dager. Derfor kan også mennesker leve evig.

Haren lukker ikke øynene når den sover, den har ikke øyelokk. Isteden vrir den pupillene bakover når den sover. Fordi den aldri ser ut til å sove, ble den et symbol på evig liv.

Andre mener at haren er tysk. Den skal ha dukket opp første gang i en fortelling fra byen Heidelberg i Tyskland på slutten av 1600-tallet.

Men tradisjonen med harer som symbol om våren er trolig eldre. Før kristendommens tid, skal harer og kaniner ha vært symboler på nytt liv, som ble feiret om våren. Årsaken var at de kan få flere kull med unger i året.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå