Verden

Krones til konge

Nederland får sin første konge på over 120 år. Tirsdag overtar kronprins Willem-Alexander som monark.

Siden 1890 har Nederland hatt en dronning som statsoverhode. Nå er tiden med kvinnelig styre forbi. Tirsdag krones kronprins Willem-Alexander som konge. Willem-Alexander blir den første kongen siden Vilhelm III, skriver nyhetsbyrået NTB.

Willem-Alexanders mor Beatrix abdiserer som dronning etter 30 år på tronen. Willem-Alexanders kone, prinsesse Maxima, vil bli dronningregent, skriver avisen Hellomdailynews.

Innsettelsen feires av kongelige over hele Europa. Prins Charles og hertuginnen av Cornwall kommer. Det samme gjør Spanias prins Felipe og prinsesse Letizia. Også pinsesse Masako fra Japan skal se kroningen. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er til stede fra Norge, skriver nyhetsbyrået NTB.

Kroningen skjer på Dronningens dag. Det er allerede en dag der det nederlandske kongehuset blir feiret. Nedelenderne kler seg i kongelige farger og fester utover natten. Det er ventet at det blir den største samlingen av kongelige siden britiske dronning Elisabeths diamantjubileum i fjor.

Feiringen varer i flere dager. Mandag kveld skal dronning Beatrix ha en avskjedsmiddag. Den holdes på det nederlandske nasjonalmuseet. Det formelle regentbyttet skjer på Det kongelige slott, rett i nærheten. Slottet er pusset opp for anledningen. Først abdiserer dronningen, og så oppnevnes Willem-Alexander som ny regent.

Etter seremonien på slottet, vil kong Willem-Alexander komme ut på slottsbalkongen sammen med dronning Maxima. Kongen skal holde en tale til det ventede folket. Så er det meningen at hans datter, kronprinsesse Amalia, vil komme sammen med søstrene prinsesse Alexia og prinsesse Ariane.

Selve kroningen skjer i Den nye kirken, rett i nærheten av slottet. Deretter skal det igjen holdes en seremoni på slottet med regjeringen og statsoverhoder.

Hele den kongelige familien skal deretter ta en tur i båt på kanalene for å hylles av folket.

På kvelden vil det bli en gallamiddag for å feire Nederlands nye konge. Den skal være i Muziekgebouw, en av de største og mest berømte konsertscener i verden. Kong Willem-Alexander skal feires.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå