Verden

Bygger mer på okkupert land

Israel vil bygge tusen nye boliger til bosettere i Øst-Jerusalem. Området er palestinsk jord okkupert av Israel.

Israel har okkupert deler av Vestbredden og Øst-Jerusalem. Nå vil Israel bygge 1.000 nye boliger på palestinsk jord. Danny Seidemann er direktør i gruppa Terrestrial Jerusalem. Han sier at det allerede er undertegnet kontrakter for 300 boliger i bosetningen Ramot. 797 tomter skal legges ut for salg i Gilo. Begge steder er i arabiske nabolag.

Terrestrial Jerusalem er en israelske organisasjon. Den og flere andre er kritiske til den israelske byggingen av bosetninger på okkupert palestinsk jord. Å okkupere betyr å ta noe uten lov.

Seidemann sier at planene om bygging ble godkjent i fjor. Det var før Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at byggingen på den okkuperte Vestbredden skulle stanse. Det er boligminister Uri Ariel som har fortalt om planene.

Seidemann sier at byggingen ikke betyr at byggestansen er over. Men at boligministeren forsøker å få opphevet stansen i byggingen av nye bygninger. Arie bor selv på okkupert jord.

Ordren om byggestansen er aldri bekreftet av statlige myndigheter.

– Det er for tiden byggestans. Vi har ikke fått noen nye bygg siden valget, sier Seidemann.

LES MER HER:Ville gi Øst-Jerusalem til Israel

Øst-Jerusalem ble okkupert samtidig med resten av Vestbredden. Det skjedde under en seks dager lang krig i 1967. Området er senere blitt tatt inn i Israel. Dette er ikke akseptert av det internasjonale samfunnet.

USAs utenriksminister John Kerry forsøker å få fart i forhandlinger om fred mellom Israel og palestinerne. Nyheten om de nye boligene kommer mindre enn en uke etter Kerrys siste runde med samtaler med israelske og palestinske ledere. Han har snakket med dem fire ganger siden han ble utenriksminister i USA i februar.

Søndag la han fram en plan om investeringer i Palestina. Investeringene skulle få fart i den palestinske økonomien. Men Palestinas president Mahmoud Abbas sa at de ikke er interessert politisk fred i bytte for økonomiske fordeler.

Abbas selv ba Israel stanse okkupasjonen av palestinske områder. De krevde også at bosetningene skulle evakueres og palestinske fanger løslates.

Palestinerne krever en full stans i all israelsk bygging av bosetninger på deres land. Det er før det blir aktuelt å gjenoppta samtalene med Israel. KOnflikten har vært slik i tre år.

Onsdag angrep jødiske bosettere 20 palestinske biler i Øst-Jerusalem og resten av Vestbredden, ifølge israelsk politi og vitner.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå