Verden
Bildet er en tegning av Robert Bales. Det ble tegnet under et tidligere rettsmøte. Tegningen viser Bales fra siden. Han er kledd i uniform.

Soldat slipper dødsstraff

Amerikanske Robert Bales innrømmer at han drepte 16 personer i Afghanistan i fjor. Nå raser afghanere over at soldaten slipper dødsstraff.

Rettssaken mot amerikanske Robert Bales starter i september. Men allerede onsdag ble det klart at han slipper dødsstraff. Det ble bestemt i en militærdomstol i Washington i USA, skriver nyhetsbyrået NTB.

Bales var soldat i Afghanistan. Han innrømmer at han drepte 16 personer sør i landet i mars i fjor. Midt på natten dro han fra basen sin i Kandahar til en landsby. 16 personer ble skutt i hodet og drept. Han skal også ha forsøkt å drepe seks andre, og overfalt sju. 17 av ofrene var kvinner og barn. Bales skal ha satt fyr på flere av likene.

De som overlevde angrepet er rasende. Det er også familiene til de som ble drept. De ønsket at Bales skulle få dødsstraff.

– Det eneste jeg vil, er på se denne fyren henrettet, sier Samiullah, ifølge NTB. Moren hans ble drept i angrepet. To av barna hans ble skadd.

39 år gamle Bales var allerede lovet at han ikke ville få dødsstraff dersom han innrømmet skyld. Onsdag sa dommer Jeffery Nance at Bales nå kan bli dømt til livsvarig fengsel. I Europa er livsvarig fengsel ofte mellom 15 år og 30 år. I USA kan det være resten av livet.

Nance ba Bales forklare hvorfor han angrep menneskene. Bales sa at han hadde spurt seg selv om det samme flere millioner ganger.

– Det er ingen god grunn i denne verden for hvorfor jeg gjorde de grusomme tingene jeg gjorde, sa Bales ifølge den britiske avisa The Guardian.

Bales var i Afghanistan for andre gang da angrepet skjedde. Soldaten har tidligere vært i Irak.

John Browne er advokat for Bales. Browne sa forrige uke at Bales er lei seg for angrepet.

Mer fra Verden

På forsiden nå