Verden
Bildet viser flere sørafrikanere som jubler for Nelson Mandela. 100.000 sørafrikanere jubler for Nelson Mandela på minnemarkeringen for han i Johannesburg.

Stor jubel for Nelson Mandela

100.000 sørafrikanere hyllet mannen som ga dem frihet og stemmerett. Men de buet for president Jacob Zuma.

Inne på det enorme stadionet i Johannesburg jublet folk på tirsdag. 100.000 sørafrikanere var der for å hylle Nelson Mandela, skriver nyhetsbyrået NTB.

Nelson Mandela døde torsdag i forrige uke. Minnemarkeringen tirsdag var fotballstadionet Soccer City.

Det var sang og dunkende rytmer. Og folk jublet fra tribunene. Det minnet om VM-finalen i fotball som ble spilt her mellom Nederland og Spania i 2010.

– En mann som ingen andre, sa USAs president Barack Obama om Mandela. Han holdt tale.

– Han var ikke en byste lagd av marmor, men et menneske av kjøtt og blod. Det er derfor vi fortsatt kan lære av ham, sa Obama.

Mange kunne også se at Obama tok Cubas president Raul Castro i hånden på vei til talerstolen. I mange år har de politiske lederne i USA og Cuba ikke hatt noen god kontakt.

LES OGSÅ HER: Minnes Nelson Mandela

Generalsekretær i verdens-organisasjonen FN Ban Ki-moon sa i sin tale at Sør-Afrika har mistet en helt og en far.

– Mandela var mer enn en av de største lederne i vår tid. Han var en av våre største lærere. Han ofret mye og var villig til å gi opp alt han hadde for frihet, likhet, demokrati og rettferdighet, sa Ban.

Omtrent 100 statsledere var på minnemarkeringen. Fra Norge kom statsminister Erna Solberg fra Høyre og kronprins Haakon.

Mange sørafrikanere er skeptiske til landets president Jacob Zuma. De buet på han. Mange av dem er frustrerte over at det fortsatt er store forskjeller og stor fattigdom i landet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå