Verden

Sier at French må betale sykehuset selv

Hvis Joshua French er syk og må ha hjelp på sykehus, må han betale selv. Det sier forsvareren André Mwila.

– Dersom Joshua French er syk og trenger hjelp fra lege, må han betale det selv, sier André Mwila. Han er forsvarer for norske Joshua French i Kongo. Mwila håper French blir frifunnet i retten.

LES MER HER: Utsettelse i Kongo

Joshua French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i fengselet. Mwila er optimist og tror at det skal gå bra. Han sier at det ikke er noen bevis for at French skal ha drept Moland. Han sier også at det er tvil om hva som har skjedd. Derfor må de fem dommerne frifinne nordmannen. Men Mwila er redd for at Joshua ikke skal få den hjelpen han trenger. French blir stadig sykere. Rettssaken har vært vanskelig.

– French blir hele tiden passe på av flere. Det er andre fanger og vakter i fengselet som passer på ham. Men han trenger hjelp fra lege, sier André Mwila til nyhetbyrået NTB.

Når en person blir syk, så skal han til sykehus, forteller Mwila.

– Men verken fengselet eller Kongo har penger til det, sier han.

LES MER HER: – Ankes uansett

Han sier at lite penger gjør at de som sitter i fengselet får dårlig mat. Å sende en fange til sykehus er dyrt. Noen ganger har det skjedd at fanger har blitt lagt inn på sykehus. Men da har de betalt selv.

– Hvis French skal få komme på sykehus, så må han betale selv. Han må til og med betale for vaktene som skal passe på at han ikke rømmer, sier han.

Tirsdag skulle dommen komme i saken mot French. Istedet ble det lagt fram en rapport i retten. Den ble skrevet 19. januar. I rapporten står det at French var sårbar og syk av stress. André Mwila tror det er bra at rapporten kom fram.

– Den vil forklare for dommeren hvordan French har hatt det. Etterforskningen av Molands død gikk sterkt inn på French. De var deprimerte og levde under stress også før Moland døde, står det i rapporten. Nå har det blir verre og French er veldig dårlig, sier Mwila.

LES MER HER: Vil ha livstid for French

Fra før er French dømt til døden for spionasje, for å ha våpen, forsøk på drap og for væpnet ran. Han er også dømt for å ha startet en kriminell gruppe.

Dommen skal komme fredag.

Mer fra Verden

På forsiden nå