Verden

– Utelukker ikke bruk av militærmakt

Vladimir Putin utelukker ikke bruk av militærmakt. Han sier det vil være siste utvei.

Vladimir Putin er president i Russland. Han utelukker ikke at de kan bruke militærmakt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Russland trenger ikke nå bruke militærmakt på Krim-halvøya. Men vi har rett til å gjøre det, sier president Vladimir Putin.

Den russiske presidenten sier at bruk av militærmakt vil være siste utvei. De vil gripe inn dersom det blir «lovløse tilstander».

LES OGSÅ: – Skjøt varselskudd

Putin lover at Russland skal gi økonomisk støtte til Krim-halvøya.

Den russiske presidenten var klar og tydelig på at Viktor Janukovitsj fortsatt er Ukrainas lovlige president.

– Han har ikke mistet makten på en lovlig måte. Nasjonalforsamlingen er legitim, men det er ikke landets fungerende ledere, sa Putin på en pressekonferanse tirsdag.

LES OGSÅ: – Russere strømmer inn på Krim

Putin sier at det ikke er russiske soldater som omringer ukrainske militær-baser på Krim-halvøya. Han mener at de væpnede gruppene er ukrainske selvforsvars-grupper. De har tatt kontroll over baser og offentlige bygg på Krim-halvøya. Presidenten sier også at Russland ikke ønsker å provosere fram en separatist-bevegelse på Krim-halvøya.

Vladimir Putin kaller maktovertakelsen i Ukraina et militært kupp. Og i strid med grunnloven. Han forsvarer Viktor Janukovitsj. Janukovitsj er den avsatte presidenten i Ukraina. Putin mener at Janukovitsj ikke beordret skytingen av demonstranter under opptøyene i Ukraina.

Putin tror Janukovitsj ville ha blitt drept om han ikke forlot Ukraina. Janukovitsj kom seg til Russland etter noen dager på rømmen i Ukraina.

Den russiske presidenten kritiserer Vesten.

– Vi blir ofte beskyldt for at våre handlinger ikke er lovlige. Når jeg spør dem om alt de gjør er lovlig, svarer de «ja». Da må jeg minne dem om Afghanistan, Irak og Libya, sa Putin.

Det er ingen politisk løsning i sikte på Ukraina-krisen. Det sier Frank-Walter Steinmeier. Han er utenriks-minister i Tyskland. Tirsdag snakket han med Sergej Lavrov. Han er utenriks-minister i Russland.

LES OGSÅ: Russland har okkupert Krim-halvøya

Foreløpig har det ikke skjedd angrep på Krim-halvøya. Tirsdag morgen avfyrte russisk militære varsel-skudd mot ukrainske soldater. Det var på militær-flyplassen i Belbek. Det er i nærheten av byen Sevastopol på Krim-halvøya.

Frykten er stor for at en av partene begynner å skyte. Det kan føre til full krig.

Russlands forhold til USA har blitt dårligere. Det er på grunn av krisen i Ukraina. USA har utsatt planlagte samtaler med Russland om handel og investeringer. Russland sier at landet vil slutte å bruke dollar som reserve-valuta for rubelen. Lavrov sier at truslene fra EU og USA om å stoppe samarbeidet med Moskva ikke endrer Russlands standpunkt i krisen i Ukraina.

USA tilbyr Ukraina en milliard dollar i kriselån. Det er for å få på plass en ny regjering.

Krisen i Ukraina kan bli den største utfordringen for forholdet mellom Moskva og Vesten siden Berlinmuren falt i 1989.

Vitalij Tsjurkin er russisk ambassadør i verdens-organisasjonen i FN. Han sier at Viktor Janukovitsj ba Russland sende styrker til Ukraina. Det kommer det sterke reaksjoner på. Janukovitsj ble fjernet som president i slutten av februar. Carl Bildt sammenligner Janukovitsj med Quisling.

– Så Ukraina har nå sin egen quisling. Han sitter i utlandet og ber en utenlandsk hær gi landet sitt til ham. Det skrev Bildt på Twitter tirsdag morgen. Carl Bildt er utenriks-minister i Sverige.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå