Verden

Så kampen om Frankrike fra lufta

For 70 år siden kom 150.000 allierte soldater til strendene i Normandie i Frankrike. De ble møtt av skudd fra tyske soldater. Norske Rolf Kolling fulgte kampene fra lufta.

6. juni 1944. D-dagen under 2. verdenskrig. Ingen visste om den dristige planen ville lykkes. Det visste heller ikke pilot Rolf Kolling. Denne dagen sirklet han over strendene i Normandie i Frankrike i sitt fly av typen Spitfire. Under ham var 150.000 soldater. De var fra Storbritannia, USA og andre land. De kalte seg de allierte og kjempet sammen mot nazistene.

– Vi var forberedt på å møte masse tyske fly og komme i kamp. Men da vi kom over invasjonsområdet, så vi soldatene som vasset i land. Det var ingen tyske fly, forteller Kolling til nyhetsbyrået NTB. Nå er han 92 år gammel.

Hans oppgave var å beskytte de allierte soldatene mot angrep fra lufta. Norge deltok med to grupper jagerfly, 43 handelsskip og ti marinefartøy. Soldatene skulle ta seg inn i Frankrike. Der var det Tyskland som styrte.

Mange av soldatene under Kolling ble skutt i kamp mot tyske soldater.

– Jeg følte meg som en tilskuer. Det var forferdelig, sier han.

Sju norske veteraner deltar i markeringen av 70-årsdagen for D-dagen. Kolling er én av dem. 19 statsledere er også gjester, blant annet USAs president Barack Obama, statsminister Erna Solberg og kong Harald.

Målet for D-dagen var at de allierte styrkene skulle få kontroll igjen i Vest-Europa. Slik skulle de vinne over Adolf Hitler og nazistene. Omtrent 10.000 soldater på alliert side ble drept. Mellom 4.000 og 9.000 tyske soldater døde.

– Vi forsto jo at invasjonen var en veldig alvorlig sak. Men at det var så enormt, det tror jeg ikke noen av oss ante, sier Kolling.

Kolling har skrevet ned alle timer han har flydd. Militær-operasjonene er merket med rød strek under. Det er 158 flytimer av de nesten 19.000 timene han har hatt i lufta.

Det går ikke en dag uten at jeg tenker på dem som ikke kom hjem, sier han.

Han peker ut venner som døde på bildene. Det kunne blitt ham selv. 15. juni 1944 ble flyet hans nesten skutt i stykker. Han kom seg fra Nord-Frankrike til London i Storbritannia. Byen var under flyangrep fra tyskerne. Invasjonen i Normandie var begynnelsen på slutten på den annen verdenskrig. Etter en måned var 1 million allierte soldater i Frankrike. Fra Normandie gikk soldatene videre til Paris og Belgia før invasjonen i Tyskland.

– Det var et tidspunkt da mange land sto samlet mot Nazi-Tyskland. Det er viktig å huske. Hva man sloss mot og sloss for, sier statsminister Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB.

I mai 1945 fløy Kolling hjem til Norge i ett av 36 nye Spitfire-fly. Det norske luftforsvaret fikk flyene av Storbritannia etter krigen som takk for innsatsen.

Siste utgave

På forsiden nå