Verden
<strong>VEPS:</strong>Det har vært mye veps denne sommeren. Det skyldes det varmet været.

Nye insekter til Norge

Det varme været denne sommeren gir svært mye fluer, klegg og veps. Et mildere klima i Norge kan bety nye typer insekter i landet.

Denne sommeren har det vært veldig varmt over store deler av landet. Det har ført til at det er svært mye fluer, klegg og veps også.

– Klegg og veps elsker sola. Vi har hatt et rekordår for klegg, spesielt i Nord-Norge, sier Frode Ødegaard til nyhetsbyrået NTB. Han forsker på insekter. Han sier det var mest klegg i begynnelsen av juli.

– Vepsen gjør det også bra i år. Etter et bunnår i fjor forventet vi mer i år. Men det ser ut til å bli veldig mye, sier han. Ødegaard tror det kommer til å bli flere veps i Sør-Norge.

– Allerede nå begynner vi å få masse meldinger, særlig fra Sør-Norge. Vi har ikke kommet til toppen ennå. Den kommer snart, når vepsebolene går i oppløsning, sier han.

Han sier at vepsene er nyttige.

Stein Norstein jobber i selskapet Anticimex. De fjerner skadedyr. Norstein tror det kommer til å bli flere typer insekter framover.

– Hvis vi etter hvert får et mildere klima, vil det bli flere skadedyr som kan overleve utendørs. For eksempel vil vi få flere kakerlakker og flere arter av maur og mygg, sier han.

Norstein sier de også venter at det kan komme termitter.

LES MER HER: Klar for bie-larver og stekt mugg til middag?

– Vi har tidligere mest sett termitter i Spania og i Italia. Vi har sett dem i Nederland og Tyskland. De her vil det nok bli mer av. Det kan også bli mer stokkmaur hvis det blir varmere, sier han.

Norstein bekymrer seg for tigermygg.

– Tigermygg finnes i Italia. Den kan nok komme nordover. Den sprer et tjuetalls virus. Noen av dem leder til alvorlige sykdommer, sier han.

Insektforsker Frode Ødegaard sier myggen ikke har vært så ille i år.

– Myggen er avhengig av fuktighet fordi larvene utvikles i dammer. Mange steder har dammer tørket ut, slik at larvene har dødd, sier Ødegaard.

Han sier det heller ikke har vært mye flått eller Iberia-snegler.

Mer fra Verden

På forsiden nå