Verden

Ser på kampene over grensa

I den syriske grensebyen Ayn al-Arab kjemper kurdere mot terroristene Den islamske staten. Tyrkiske militære gjør ingenting.

Tyrkia viser liten vilje til å hjelpe kurdere i Syria. Kurdiske miltære slåss mot terror-gruppa Den islamske staten (IS) i grensebyen Ayn al-Arab. På den andre siden av grensen ser tyrkiske militære på kampene. Og tyrkisk politi hindrer kurdiske demonstranter i Tyrkia.

Minst 14 mennesker er drept i kamper mellom politi og kurdere sørøst i Tyrkia. Demonstrantene er rasende på at Tyrkia ikke gjør mer for å stanse IS-opprørere. Det bor både syriske og tyrkiske kurdere i Ayn al-Arab. Men Tyrkia vil ikke gjøre noe.

– Det er økende frykt for at Tyrkia vegrer seg for å handle for å stanse en massakre. Det er under 2 kilometer fra landets grense, sier en ikke tjenestemann i Obama-administrasjonen til avisen The New York Times. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

USAs utenriksminister John Kerry har ringt Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu to ganger siden mandag, sier talskvinne Jen Psaki.

LES MER HER:– Nye angrep mot IS

Onsdag patruljerte tyrkiske soldater gatene i byene Diyarbakir, Mardin og Van. Det er i områder sørøst i Tyrkia der det bor mest kurdere. Det er for første gang på mange år blitt forbudt for folk å bevege seg ute. Det kommer av de voldsomme sammenstøtene.

Tyrkia har i årevis forsøkt å slå ned et kurdisk opprør i eget land. Myndighetene frykter at kurdene vil vinne i Ayn al-Arab. Det kan styrke kurdiske militsgrupper også i Tyrkia.

Den kurdiske YPG-militsen forsvarer Ayn al-Arab. De jobber tett med Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). PKK står på lista over terrorist-organisasjoner.

Demonstrantene mener tyrkiske regjeringsstyrker må hjelpe YPG-militsen. De sier at den tyrkiske regjeringshæren står oppstilt med store styrker langs grensa.

Tyrkias innenriksminister Efkan Ala gikk tirsdag kveld hardt ut mot demonstrantene. Han sa at de sviktet sitt eget land.

– Vold vil bli møtt med vold. Disse holdningene må straks legges bort. Demonstrantene må trekke seg tilbake fra gatene, sa Ala.

LES OGSÅ:130.000 syrere har flyktet til Tyrkia

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå