Verden

Skal bestemme hvordan Pistorius straffes

Den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius drepte kjæresten sin. Mandag startet rettsmøtene som skal avgjøre straffen hans.

Mandag kom Oscar Pistorius til retten igjen. Rettsaken er i Pretoria i Sør-Afrika. Retten skal avgjøre hva som blir straffen for å ha drept kjæresten Reeva Steenkamp, skriver avisa VG.

Oscar Pistorius er en kjent idrettstjerne fra Sør-Afrika. Han ble kalt «Blade Runner». Det var fordi han løp med kunstige bein.

Han har hele tiden sagt at han trodde han skjøt en tjuv som hadde brutt seg inn. Han skjøt og drepte Steenkamp gjennom døra til toalettet. Det skjedde i leiligheten paret bodde i.

LES MER HER:– Jeg beklager

I september ble Pistorius kjent skyldig i uaktsomt drap på kjæresten. Men han ble frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap.

LES MER HER:– Skyldig i uaktsomt drap

Rettsmøtet om straffeutmålingen kan komme til å vare i flere dager, skriver nyhetsbyrået NTB.

Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel. Han kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann. En dom for forsettlig eller overlagt drap ville ha medført en fengselsdom. Men i Sør-Afrika kan en også dømmes til samfunnstjeneste for uaktsomt drap.

LES OGSÅ:Slipper å sitte hele livet i fengsel

Etter straffeutmålingen kan både påtalemyndigheten og Pistorius selv anke saken.

Rettssaken startet 3. mars i år i Pretoria. Det var pause i saken i sommer. Da ble det gjort en psykiatrisk vurdering av Pistorius. Den konkluderte med at han ikke var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Dermed kunne han også straffes.

Pistorius har amputert begge beina. Han har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i verdens-mesterskapet (VM) for funksjonsfriske og i De olympiske leker i London i Storbritannia i 2012.

Siste utgave

På forsiden nå