Verden

Samler inn penger til rent vann

Søndag får du besøk av noen fra TV-aksjonen. De samler inn penger til noe vi tar som en selvfølge: rent vann.

I Norge er vi vant til å skru på krana og bare la vannet renne. Men mange steder i verden er det en kamp å få tak i vann.

Søndag er årets TV-aksjon. Da samler kanalen NRK inn penger til en organisasjon. I år går pengene til Kirkens Nødhjelp og jobben de gjør for å skaffe folk vann.

En av dem som kan få hjelp er 12 år gamle Agnes Pangani. Hun går fem timer for å hente vann hver dag, forteller Kirkens Nødhjelp på nettsiden blimed.no.

Agnes bor i landsbyen Munguri i Tanzania. Hver dag må hun stå opp tidlig. Så må hun gå en halv time alene. Da møter hun andre som skal til samme vannhull som henne. Av og til er vannhullet tørket ut. Da må hun gå lengre.

Hun venter i kø. Så fyller hun 15 liter på ei bøtte. Den bærer hun samme vei tilbake. Om ettermiddagen går hun samme turen igjen. Turen til og fra vannhullet tar to og en halv time.

Nå kan Agnes få slippe den lange veien. Hun er en av dem Kirkens Nødhjelp vil hjelpe hvis de får penger nok. De vil bore brønner og sørge for vann til over én million mennesker.

LES MER HER: Det viktige vannet

– Hvert år dør flere av sykdommer knyttet til vann, enn folk som blir drept av våpen i krig, sier Kaja Holdersen i TV-aksjonen til Klar Tale.

Rundt 3,4 millioner mennesker dør årlig av sykdommer som skyldes urent vann. Og jenter og kvinner bruker omtrent 200 millioner arbeidstimer på å hente vann i løpet av en dag. Det er like mye tid som rundt 114.000 nordmenn bruker på jobben sin et helt år.

– Tenk hvis de jentene og kvinnene heller kunne vært på skolen eller jobbet. Det kunne betydd mye for å bedre økonomien i disse landene, sier Holdersen.

LES MER HER: Ebola truer maten

Dan Banik sier mange land kunne spart mye i utgifter til helsetjenester. Det kunne de gjort hvis folk fikk rent vann. Banik er forsker ved Universitetet i Oslo. Han er ekspert på fattigdom og utvikling.

– Det å mangle rent vann virker kanskje fjernt for oss nordmenn. Jeg må stadig minne barna mine om å ikke la vannet renne mens de pusser tennene. Rent vann er noe mange mennesker ikke kan regne med flere steder i verden, sier han til Klar Tale.

Banik sier at det også er viktig å sikre at folk har toaletter. Uten toaletter, kan folk måtte gå på do i nærheten av elver og innsjøer.

– Når du er ordentlig tørst, drikker du hva som helst. Det kan bety at du drikker vann som kan ha bakterier fra avføring. Eller at du drikker vann fra en innsjø som andre har brukt til å vaske dyrene sine i, sier Banik.

Siste utgave

På forsiden nå