Verden

Europas fugler forsvinner

Europa har i dag 421 millioner færre fugler enn for 30 år siden. Enda flere står i fare for å forsvinne for godt.

I dag er det 421 millioner færre fugler i Europa enn for 30 år siden. Og enda flere står i fare for å forsvinne for godt. Det viser en ny studie.

Moderne jordbruk er en av årsakene. I tillegg forsvinner steder hvor fuglene bor, eller de blir forurenset. Alt dette får skylden for den dramatiske nedgangen i antall fugler. Det skriver forskningstidsskriftet Ecology Letters.

– Dette er en advarsel fra fugler over hele Europa. Den måten vi håndterer miljøet på er ikke bærekraftig for mange av våre vanligste arter, sier Richard Gregory. Han jobber ved Royal Society for the Protection of Birds.

– Bevaring og juridisk beskyttelse av alle fugler og stedene de bor er helt avgjørende. Det er dersom nedgangen skal stanses, sier han.

90 prosent av nedgangen har skjedd blant de vanligste artene i Europa. Det er arter som åkerhøne, lerke, spurv og stær.

Men av noen sjeldnere arter har det blitt flere de siste årene. Det er trolig som følge av miljøvern og andre tiltak for å beskytte fuglene.

Undersøkelsen bygger på analyse av fugledata fra 25 europeiske land. Der er det undersøkt hvilke arter som finnes og hvor mange fugler av hver art.

LES MER HER: Nå skal fuglene telles

Midt på 1990-tallet var det mellom 200 og 400 milliarder fugler i verden. Det mente forskere.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå