Verden

Republikanerne feirer valget

USAs president Barack Obama får utfordringer framover. Republikanerne har fått flest stemmer i mellomvalget.

USAs president Barack Obama er demokrat. Han styrer sammen med demokrater og republikanerne i Senatet og Representantenes hus i Kongressen. Nå har folk fra partiet Republikanerne fått flertall i Senatet. Det viser resultater fra mellomvalget i USA. Det kan gjøre det vanskelig for presidenten å styre framover.

Republikanerne har kapret minst sju plasser fra demokratene i Senatet. De har dermed sikret seg flertall i begge kamre i Kongressen, viser beregninger.

Senatet er ett av to kamre i Kongressen. Det er USAs lovgivende forsamling. Kammeret består av 100 senatorer. Det er to fra hver amerikanske delstat.

Det er laget beregninger før resultatet er helt klart. De viser at republikanerne har vunnet plasser fra demokratene i delstatene West Virginia, Arkansas, South Dakota, Montana, Colorado, Iowa og North Carolina. Det melder mediene CNN, The New York Times og Fox News.

Partiet har dermed sikret seg minst 52 av de 100 plassene i Senatet. Partiet vil også beholde flertallet i Representantenes hus, skriver nyhetsbyrået NTB. Dermed kan det bli vanskelig for Obama å få støtte for sine forslag.

USA holder valg annethvert år. Presidenten velges for fire år. Derfor gjelder mellomvalget bare Kongressen, guvernører og lokalvalg. Valget er alltid første tirsdag i november. Senatorene velges for seks år. Medlemmene av Representantenes hus velges for to år. Omtrent en tredel av de 100 senatorene var på valg i går. Alle de 435 medlemmene av Representantenes hus var på valg i går.

Før valget hadde Demokratene 198 plasser og Republikanerne 234 plasser i Representantenes hus. Tre plasser er ledige, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå