Verden

Boston-bomberen i retten

Dzjokhar Tsarnajev er tiltalt for terror. Tre personer døde da to bomber gikk av i målområdet under Boston maraton i april 2013. Rettssaken begynner i dag, mandag.

Dzjokhar Tsarnajev må være til stede når rettssaken mot ham starter i Boston i dag, mandag. Han er tiltalt for terror. Retten skal først velge en jury.

Tsarnajev er 21 år gammel. Han kan bli dømt til døden. Nyhetsbyrået AFP kaller hendelsen den mest alvorlige terrorhandlingen på amerikansk jord siden 11. september 2001. Tre personer døde da to bomber gikk av i målområdet under Boston maraton 15. april 2013.

Rettssaken vil vare i tre måneder.

Dzjokhars sju år eldre bror ble drept da han flyktet fra politiet. Forsvarerne vil framstille broren som hovedmannen og hjernen bak angrepet. Dzjokhar lå lenge på sykehus med skuddskader.

Det kan ta to uker å velge jury. 1.200 personer er kalt inn som mulige medlemmer av juryen.

Fram til onsdag vil grupper på 250 mennesker komme til retten og svare på flere spørsmål. Det er for å finne ut om de er kvalifisert til å sitte blant de tolv jurymedlemmene eller de seks varamedlemmene. Mellom 80 og 100 personer er stevnet som vitner i rettssaken.

Tsarnajev skal forsvares av fem advokater. Advokaten Judy Clarke er blant de fem advokatene. Hun har lang erfaring. Clarke har reddet flere av sine klienter fra dødsstraff. Clarke har forsvart Una-bomberen Ted Kaczynski og Eric Rudolph. De sprengte en bombe under de olympiske leker (OL) i Atlanta i 1996.

Tsarnajev sier at han ikke er skyldig i noen av de 30 punktene han er tiltalt for. Bruk av masseødeleggelsesvåpen er et av de 30 punktene. Ordet masseødeleggelsesvåpen brukes om kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen. Føderal amerikansk strafferett sier at bombene var kraftige nok til å bli kalt masseødeleggelsesvåpen.

Retten tror at ingen flere enn de to brødrene var med på angrepet. De tror at de lærte å lage bomber av en video på internett.

Politiet fant en beskjed da Tsarnajev ble arrestert.

«USAs myndigheter dreper våre uskyldige sivile. Vi muslimer er en enhet. Slutt å drepe vårt uskyldige folk, så vil vi også stoppe». Det sto det på veggen der Dzjokhar ble funnet.

Tsarnajev kan bli dømt til døden. USA gjeninnførte dødsstraff i 1976. Det er bare tre innsatte som har blitt henrettet av føderale myndigheter etter det.

Timothy McVeigh er en av de tre. Han ble henrettet med gift i 2001. McVeigh drepte 168 personer og såret over 600 personer. Han sprengte en bygning i Oklahoma i 1995.

Tsarnajevs forsvarere vil at rettssaken flyttes vekk fra Massachusetts. De mener at juryen vil være partisk hvis rettssaken holdes i Boston. Forsvarerne får ikke viljen sin og rettssaken holdes i Boston.

Klokka 14.50 lokal tid 15. april 2013 ble to kraftige eksplosjoner utløst med sekunders mellomrom. Det var like ved mållinjen under Boston maraton.

Åtte år gamle Martin Richard, 29 år gamle Krystle Campbell og Lu Lingzi ble drept. Lingzi var en kvinnelig student fra Kina. 264 personer ble skadet.

30 nordmenn var meldt på til løpet. Ingen av disse ble skadet.

LES OGSÅ: Boston-bomber kan få dødsstraff

LES OGSÅ: Boston-brødre planla terror i New York

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå