Verden
Bildet viser byen Baga i Nigeria etter angrep av Boko Haram.

Drept under fødsel

Satellittbilder og informasjon fra vitner viser at veldig mange ble drept ved byen Baga i Nigeria. Boko Haram er ansvarlig for drapene.

Menneskeretts-gruppen Amnesty International har ny dokumentasjon om angrepet i Nigeria. Angrepet ved byen Baga i Nigeria begynte 3. januar. Boko Haram er ansvarlig for drapene.

Ett øyenvitne forteller at en kvinne i Baga ble drept mens hun fødte et barn. Flere små barn ble også drept.

– Jeg så nærmere hundre drepte i Baga. Jeg løp ut i bushen. De skjøt og drepte mens vi løp. Det sier en mann i 50-årene.

Amnesty har publisert satellittbilder. Bildene viser hvor mye Boko Haram har ødelagt. Over 600 bygninger ble ødelagt i Baga. Over 3000 bygg ble ødelagt i Doron Baga. Det er bare et par kilometer unna Baga.

– Disse detaljerte bildene viser ødeleggelser med et katastrofalt omfang i de to byene. Den ene ble nærmest fjernet fra kartet i løpet av fire dager. Det sier Daniel Eyre fra Amnesty.

De tror at målet med angrepet var lokale selvforsvarsgrupper. De samarbeider med det nigerianske forsvaret i kampen mot Boko Haram.

Boko Haram var også ute etter militært utstyr. Utstyret var lagret i en militærleir ved Baga. Det sier forsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Der er det soldater fra flere afrikanske land. De jobber med sikkerheten i grenseområdene mellom Nigeria og Tsjad.

I forrige uke ble det sagt at 2.000 mennesker ble drept og 16 landsbyer ødelagt i angrepet. Nigerianske myndigheter sier at 150 personer er døde.

Det er vanskelig å få riktig informasjon fra Baga. Området er fortsatt under kontroll av Boko Haram. Det er utrygt å reise dit.

Amnesty mener at angrepet i Baga er Boko Harams verste noensinne.

Verdens-organisasjonen FN sier at over 11.000 nigerianere har flyktet til Tsjad. Det er for å slippe unna Boko Haram. Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser sier at de hjelper de 5.000 som har overlevd angrepet. De får hjelp i byen Maiduguri. Maiduguri er hovedstaden i delstaten Borno.

Neste måned er det presidentvalg i Nigeria. Volden kan være et ønske om å påvirke valget.

LES OGSÅ: Nesten 200 kvinner og barn kidnappet

LES OGSÅ: Boko Haram tok by

Mer fra Verden

På forsiden nå